Temat: [S-MAX 2006-2015] 2.5T - strata mocy, szarpanie.
View Single Post
Stary 05-02-2011, 19:44   #16
Zoltyy
ford::advanced

Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.
Domyślnie Odp: 2.5T - strata mocy, szarpanie.

>Dzięki Hipos. Jutro będę znowu w serwisie - "śledztwa" ciąg dalszy.
Podczas ostatniej wizyty przejechaliśmy się trójmiejską obwodnicą z podpiętym komputerem coby zczytać wszystkie dane. I jedyne co wywalało to przeładowanie turbo i te odcięcia przepustnicy. Odczyty z przepływomierza wyglądały OK - co nie znaczy że były OK. Porozmawiałem z tzw. mistrzem - próbując dojść do tego co zrobił poprzednio kiedy był ten 15 minutowy sukces Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Poza wymianą oprogramowania poruszał trochę gate-valvem i niestety mam wrażenie że to właśnie pomogło na chwilę. Teraz tylko pytanie - czy to sterowanie czy sam gate-valve się zbiesił i przycina. Jeśli to zawór to może być nieprzyjemnie bo jest zintegrowany z turbiną i kolektorem - w serwisowych cenach circa about 9000 PLN z wymianą. Ups!
Na razie zaordynowałem wymianę solenoidu sterującego tymże gate-valvem - koszt raptem 243 PLN a wyeliminuje mi jedną niewiadomą. Jeśli to nie pomoże to będę myślał dalej (MAF,MAP). Wszystkie pomiary i wydruki z Vtechu zostały wysłane do Ford Polska i ponoć oni mają wykombinować co się dzieje - na razie czekam.
Wątku nie zostawię "niezamkniętego" - na pewno podam rozwiązanie, o ile ASO je znajdzie.

Ostatnio edytowane przez Zoltyy ; 05-02-2011 o 19:46
Zoltyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem