Temat: [Mondeo 2000-2007] Nie działa podgrzewana przednia szyba
View Single Post
Stary 09-02-2011, 23:40   #92
chasm
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003
Domyślnie Odp: nie działa podgrzewana przednia szyba

Cytat:
Napisał Sleeper7 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co mi ten test zegarów da, powie? Na co mam zwrocic uwage??
Rozumiem, że altek był sprawdzany, sprawdzałeś napięcie na akumulatorze, ale jeśli tego nie robiłeś jako pomiar ciągły po odpaleniu to nie o to chodzi.

Test zegarów z parametrem napięcia w instalacji (bt) nie powie Ci nic więcej niż podpięcie woltomierza, po prostu łatwiej (natomiast pewnie precyzyjniej by było na wyjściu a altka mierzyć).

Mój trop - altek Ci nie doładowuje (padła powiedzmy 1 dioda) i po odpaleniu, kiedy jeszcze grzeją świece, powłączasz szyby, altek nie nadąża za doładowaniem akumulatora (trochę jeszcze zmęczonego zakręceniem rozrusznika) i napięcie w instalacji sukcesywnie spada, sterownik odłącza prądożerne odbiorniki...
Inna historia, że poniżej ok 12V same przekaźniki np. od szyb pewnie się rozłączą (masy nie mają idealnie =0V, tylko więcej, więc napięcie na przekaźniku będzie trochę poniżej 12V).
Pomierz.
Inna sprawa, czy nie ma błędów (podłącz jakiś ELM i odczytaj) związanych z altkiem? Czepiłem się altka, ale wcale nie muszę mieć racji, to po prosto łatwo sprawdzić.
Powodzenia.
chasm jest offline   Odpowiedź z Cytatem