View Single Post
Stary 11-02-2011, 18:47   #340
KamilJ

Domyślnie Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Cytat:
Napisał xiwanx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witajcie,

To mój pierwszy post na tym forum, niestety niewesoły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Focus Mk1 1.8 TDCi 2001 rocznik. Też mam klasyczny problem z migającą sprężynką. Przeczytałem chyba wszystkie możliwe wątki na wszystkich możliwych forach, ale jak na razie samochód wciąż stoi.

Samochód chodził równo, chociaż zimą trochę nie chciał odpalać. Jechałem sobie i w pewnym momencie zapaliła się sprężynka, zaczęła migać i samochód przeszedł w tryb awaryjny. Przejechałem tak ze 100 kilometrów, następnego dnia samochód nie odpalił. Dałem go do mechanika, który w pierwszej kolejności stwierdził przepalone świece żarowe (po wymianie samochód zaczął odpalać). Tryb awaryjny nie wyłączył się. Komputer pokazuje błędy: P2336 - spalanie stukowe, P1200 uszkodzony wtrysk i błąd wewnętrzny ECU. Jako że samochód wcześniej chodził równo mechanik wyraził wątpliwość, że to wtrysk, ale dał je do jakiegoś lokalnego speca od układów paliwowych do sprawdzenia. Tenże sprawdził wtryski i powiedział, że są w idealnym stanie. Po zamontowaniu (bez wbicia na nowo kodów) dalej pokazuje te same błędy, samochód chodzi niezbyt równo (i wciąż w trybie awaryjnym), trochę kopci.

Jeśli odpadło uszkodzenie wtrysków - co to może być? Dodam, że zapaliło się dokładnie 31 stycznia, czyli w dzień odwilży. Może po prostu coś gdzieś tam wsiąkło i zrobiło zwarcie w elektronice? Czy szukać dalej w układzie paliwowym?

Dzięki i pozdrawiam,
xiwanx

UPDATE:
- bezpośrednio po wbiciu na nowo kodów błędy zniknęły ale nie działa jeden cylinder i jest za niskie ciśnienie paliwa.
U mie było podobnie tylko po bardzo ciężkim uruchomieniu i czarnym dymie . Po sprawdzeniu wielu rzeczy ostateczna diagnoza skrzywiony korbowód
  Odpowiedź z Cytatem