Cytat:
a czy to nie jest tak jak podaja w tej aukcji : http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...:X:AAQ:GB:1123
ze za doplata dosylaja Can Bus Adapter i wtedy smiga z Convers ??
sam sie chce dowiedziec bo na dniach chce cos u siebie wmontowac i wlasnie nie wiem czy wywalac monete na ZENEC-a czy moze pokusic sie o takie cos jak w linku powyzej
|
Żaden Can Bus Adapter nic tu nie pomoże, problem tkwi nie w obsłudze magistrali CAN tylko w protokole komunikacyjnym, który musi być "zaszyty" w samym urządzeniu wraz z kontrolerem, który z niego będzie korzystał. Ford nie udostępnił nikomu specyfikacji tego protokołu i dlatego żadne urządzenie nie przesyła komunikatów na wyświetlacz Conversa.
Ci, co programowali Zenca ZE-NC3810 też tego nie rozgryźli, choć udało im się nawiązać współpracę Zenca poprzez CAN z panelem klimatyzacji automatycznej, czego w tzw. "chińczykach" nie ma.
Ja kupiłem Zenca i jestem z niego zadowolony. Z oferowanych urządzeń tylko Zenec oferuje pełne profesjonalne wsparcie i regularne ulepszanie pracy urządzenia poprzez aktualizacje oprogramowania aplikacyjnego i firmware'u. I robi to skutecznie, piszę o tym w innym wątku. Moim zdaniem Zenec ma również najlepiej dopracowaną obsługę funkcji urządzenia przez tzw. GUI (Graficzny Interfejs Użytkownika), tak funkcjonalnie, jak i wizualnie (jeśli dla kogoś estetyka jest ważna). Uczciwie przyznaję, jedynym argumentem przeciw Zencowi jest jego cena. Jest 2x droższy od pozostałych "chińczyków" więc każdy musi sam zdecydować, czy warto. Najlepiej jednak taką decyzję podjąć po oglądnięciu na żywo urządzenia i w działaniu. W pewnym sensie ułatwiają to filmy dostępne na stronie Zenca, które pokazują prawie wszystkie funkcje w działaniu. Niestety jak ja kupowałem nie było jeszcze tych filmów i nie miałem też możliwości obejrzenia na żywo więc musiałem podjąć ryzyko i sprawdzić urządzenie za własne pieniądze.