View Single Post
Stary 18-02-2011, 23:50   #17
kiokio
ford::beginner

Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: MK3 TDci Benzyna zamiast ropy - pomyłka

Próbowałeś przepłukać układ i nalać ropy do pełna??
Ja miałem taką sytuację w służbowej Skodzie Oktawi TDI. Wracałem zmęczony z Opola do Warszawy i właśnie w Opolu zatankowałem przez pomyłkę benzynę, w baku miałem ok 20l ropy a zatankowałem pod korek (do 50l) dokładnie 29l.
Wsiadłem i dojechałem do Warszawy.
Oktawia jechała prawie normalnie, czułem że coś się dziwnego dzieje, samochód był zdecydowanie słabszy, ale wtedy tłumaczyłem to sobie kiepską ropą na tej stacji. Problem pojawił się następnego dnia... na zimnym silniku skodziana nie chciała odpalić. A że służbowa i na gwarancji to odesłałem ją prosto do serwisu. Tam mnie uświadomili co zrobiłem... Przepłukali układ wlali ropę i Skoda od tamtej przygody przejechała w moich rękach ponad 100tyś, a teraz dożyna ją mój kolega z działu. Dodam że to była oktawka już na pompowtryskach.
Tak więc nie jest powiedziane że cokolwiek się stało, zwłaszcza jak przejechałeś 10km i miałeś ropę w baku

Co do udowodnienia winy, wydaje mi się że masz spore szanse, gdyż to nie Twoja żona tankowała tylko pracownik stacji który jest przecież wykwalifikowanym pracownikiem, Twoja żona nie musi się znać na tym jakie paliwo wlać, powierza to specjaliście. Poza tym nie ma potrzeby go kontrolować bo przecież na stacji pracują sami odpowiedzialni ludzie, którzy dobrze wykonują swoją pracę.

Ostatnio edytowane przez kiokio ; 19-02-2011 o 00:03
kiokio jest offline   Odpowiedź z Cytatem