Odp: Dogrzewacz
Witam wszystkich, proszę o pomoc
Przypadkowo serfując w necie trafiłem na temat webasto i na to znakomite formum z którego dowiedziałem się że w moim sharanie jest webasto
(dogrzewanie silnika) które powinno się załanczać. Ruszyłem od razu do znajomego elektryka który wykasował błędy (przerwy w płomieniu) ale webasto nie odpaiło od razu, dopiero po przjechniu kilku kilometrów i 90 stopni momentalnie - szczęśliwy wróciłem do domu. Niestety na zajutrz po odpaleniu webasto już nie było tak wspaniałe, chmura białego dymu, przerywy w jego pracy i 90 stopni nie osiągalne. Naprawę rozpocząłem do sprawdzenia pompy obiegu mimo że zawsze po przekręceniu stacyjki słychać ją - szczotki w bardzo dobrym stanie i wydajność dobra, następnie wymontowałem tłumnik i dalej biały dym i kapiąca ropa z urządzenia . Pzostało mi wymonować piecyk, okazuje się że mam D5WZ w którym wypalone jest sitko. Zastanawia się czy urządzenie się nie przegrzewało z powodu pompy obiegu która wyłanczała się równo z zapłonem. Moje pytanie dotyczy właśnie tej pompy jaka może być przyczyna że pompa obiegu webasta nie wychładza go jeszcze przez jakiś czas tylko wyłancza się równo ze zagaszeniem auta.
|