View Single Post
Stary 20-02-2011, 15:05   #1737
atache
ford::amateur

Model: Sharan
Silnik: 1,9TDI 130KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Dogrzewacz

Witam wszystkich, proszę o pomoc
Przypadkowo serfując w necie trafiłem na temat webasto i na to znakomite formum z którego dowiedziałem się że w moim sharanie jest webasto
(dogrzewanie silnika) które powinno się załanczać. Ruszyłem od razu do znajomego elektryka który wykasował błędy (przerwy w płomieniu) ale webasto nie odpaiło od razu, dopiero po przjechniu kilku kilometrów i 90 stopni momentalnie - szczęśliwy wróciłem do domu. Niestety na zajutrz po odpaleniu webasto już nie było tak wspaniałe, chmura białego dymu, przerywy w jego pracy i 90 stopni nie osiągalne. Naprawę rozpocząłem do sprawdzenia pompy obiegu mimo że zawsze po przekręceniu stacyjki słychać ją - szczotki w bardzo dobrym stanie i wydajność dobra, następnie wymontowałem tłumnik i dalej biały dym i kapiąca ropa z urządzenia . Pzostało mi wymonować piecyk, okazuje się że mam D5WZ w którym wypalone jest sitko. Zastanawia się czy urządzenie się nie przegrzewało z powodu pompy obiegu która wyłanczała się równo z zapłonem. Moje pytanie dotyczy właśnie tej pompy jaka może być przyczyna że pompa obiegu webasta nie wychładza go jeszcze przez jakiś czas tylko wyłancza się równo ze zagaszeniem auta.
atache jest offline   Odpowiedź z Cytatem