View Single Post
Stary 21-02-2011, 21:56   #8
Kynium
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK2 1.6TDCI
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Automatyczna skrzynia biegow

Witam.
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat i trochę go odkopać.
Akurat na forum forda jestem nowy ale proszę o pomoc. Wynalazłem dla mamy fiestę Ghia z 96r. z silnikiem zetec 1.25 ze szkrzynią automatyczną.
w związku z tym mam kilka pytań:
Jaką skrzynię mam zamontowaną bezstopniową czy zwykłą? Nie wiem czy wtedy już były bezstopniowe ale pytam ponieważ mam jeszcze w domu żony celicę z 2003r z automatem i tam wyraznie widać na obrotomierzu zmiany biegów. A we fieście nie.
inny problem:jak zatrzymywałem auto to gasło gdyż silnik został zduszony. Wiem, że brakowało oleju. był czysty więc tylko tymczasowo został on uzupełniony. teraz jest lepiej ale nie idealnie. podobno może to być wina sterowania silnikiem. Dodatkowo jest tak: Wrzucam na N, wciskam gaz do oporu i silnik kreci sie tylko do ok 4 tys. Podobnie jest przy przyspieszaniu. gaz w podłoge i nie chce przyspieszac pow 4 tys, puszcze troche gaz to sie rozpedzi max do 130km/h. Objawy podobne do uszkodzonej przepływki ale nie mam jak zdiagnozować bo nie wiem gdzie i jakie jest złącze diagnostyczne oraz jakim programem to ruszyć. Przy okazji nie wiem czy podłączenie laptopa coś da bo podobno tylko mozna zczytac błędy. Prywatnie jeżdzę alfą 156 2.0TS i laptopem z programem alfadiag mozna zrobic praktycznie wszystko. Dodam, że fiesta jest u mnie dopiero kilka dni i jeszcze nie zdązyłem nawet zrobić mu przeglądu typu wymiany oleju, świec, filtrów. Tak jak napisałem tylko uzupełnienie płynów. Jak już pytam o silnik to proszę powiedzieć czy zetec ma luzy zaworów kasowane hydraulicznie czy może ręcznie przy użycia szczelinomierza. Zastanawiam się gdyż słyszę takie pukanie w silniku. coś jak uszkodzona panewka tyle, że cichsze i na górze silnika.
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za możliwe zaśmiecenie tematu, ale postanowiłem załatwić to w jednym poście i nie zakładać nowych.
Pozdrawiam
Krzysiek
Kynium jest offline   Odpowiedź z Cytatem