Temat: [2,0 i 2,2 TDCi] czarny osad w paliwie
View Single Post
Stary 22-02-2011, 02:08   #6
INVERTER
ford::advanced

Model: Mondeo Mk3 Ghia X Black Panther
Silnik: 2.0 TDCI 130 euro3
Rocznik: styczen 2004
Domyślnie Odp: czarny osad w paliwie

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podłącz oddzielne naczynka do przelewów w każdym wtryskiwaczu (tzw. próba przelewowa) i włącz silnik. ręki nie dam sobie uciąć ale na 90 % z 1-2 wtryskiwaczy będzie na przelew szło ciemnie/brudne paliwo a z reszty czyste.
moja teororia jest taka, że jak wyłączasz silnik to jeśli są nieszczelności/pęknięcia w obudowie wtryskiwacza po stronie niskiego ciśnienia to olej silnikowy wpływa do obudowy wtryskiwacza i potem po rozruchu silnika na początku daje z przelewu czarne paliwo. po pewnym czasie jak ze zbiornika przez pompę do wtryskiwacza idzie czyste paliwo to powoli paliwo czyste miesza się i wypiera na przelew to zanieczyszczone paliwo i robi się coraz jaśniejsze. oczywiście przy długotrwałym takim uszkodzeniu brud dostaje się w dużej ilości do zbiornika przelewem i go zanieczyszcza. wtedy już paliwo docierające ze zbiornika do pompy jest zabrudzone.
to jest tylko teoria ale poparta długotrwałymi "zabawami" z moimi wtryskiwaczami. czasem było tak, że jak widziałem, że z jednego leci na przelew brudne paliwo (przy próbie przelewowej) to go wykręcałem czyściłem, składałem na nowo i problem ustępował
A moze nieszczelnosc na pompie, tam gdzie zasysa paliwo, moze pompa wciaga odrobine oleju od strony napedu/rozrzadu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to by mialo ses, olej sie rozciecza w paliwie i jest niewidoczny ale zawarte w nim drobinki sadzy zostaja i sa widoczne !!! Okreslenie "silnik spala olej" morzna by traktowac doslownie w takim przypadku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 22-02-2011 o 02:13
INVERTER jest offline   Odpowiedź z Cytatem