View Single Post
Stary 23-02-2011, 02:06   #625
cines
ford::average

Imię: Marcin
Model: Mondeo mkIII /Focus mk2 FL
Silnik: 2.0 TdCi 130 KM/ 1.6 Tdci 100KM
Rocznik: 2003/2010
Domyślnie Odp: Hałasujący napinacz paska klinowego - wymienić cały napinacz czy tylko te kółko?

Dziś wymontowany został nieszczelny kompresor i jutro zostanie zamontowany ponownie stary, okazało się że niepotrzebnie go wymieniałem ponieważ mój stary kompresor jest całkowicie sprawny i jedyne do czego można się przyczepić to trochę szumiące łożysko.
Mechanik, który zdiagnozował stuki w układzie osprzętu paska z przyczyny kompresora pomylił się, a na jego korzyść stuki po wymianie uciszyły się ale najwidoczniej był to zbieg okoliczności (zdjęcie i założenie paska inaczej się ułożyło).
Osprzęt miałem już raz wymieniany przy 120 tys teraz 180 tys więc wiem jak potrafił hałasować a dźwięk, te stuki (niby z kompresora) były inne przede wszystkim narastały wraz z obrotami silnika i były naprawdę silne.

Obawiam się że mechanik mógł coś przeoczyć w tym kompresorze co mogło by powodować taki dźwięk albo faktycznie osprzęt mógł tak hałasować ??? Dodam że na tym nieszczelnym który miałem do dziś założony osprzęt trochę hałasował ale nie było tragedii.

Ostatnio edytowane przez cines ; 23-02-2011 o 02:09
cines jest offline   Odpowiedź z Cytatem