Temat: [Focus 2004-2008] turbina, smarowanie, czyszczenie układu
View Single Post
Stary 24-02-2011, 17:30   #188
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie Odp: turbina, smarowanie, czyszczenie układu

Cytat:
Napisał aveartur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do tego wszystkiego powiem tylko że nie regenrujcie turbin do TDCI moja padła po 500 km a gwarancie można se wsadzić ( w pozaniu w turbotech gwarancji nie uznają ) teraz kupiłem uzywana i auto jeżdzi bez problemów ( więc albo używka albo nowa .
Tak odnosnie calosci tematu i jego zwiazku z uszkodzeniami turbin:

Wlasnie znalazlem firme w UK, ktora daje 12 mies gwarancji na regeneracje turba...pod warunkiem, ze DPF nie jest zapchany. Wg nich najczesciej to DPF jest winowajca, a sitko tylko w tym pomaga.
Jezeli nie jest poprawnie usuniety lub jest zapchany to ECu probuje go wyczyscic. Wtedy dowala paliwa, ktore splywa do oleju po sciankach. To rozrzedza olej, a im czesciej ECU bedzie probowalo tym wiecej bedzie ropy. Smarowanie turbo rozrzedzonym olejem jest coraz gorsze.
Zapchany DPF tworzy cisnienie w wydechu, ktore zaczyna wpychach sadze do cylindrow, do oleju i do turbo. To zatyka sitko, zapycha uklad i zabija turbo.
Wg mnie dosc sensowna teoria Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mkaminski100 ; 24-02-2011 o 21:57
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem