View Single Post
Stary 02-03-2011, 11:32   #4
artek81
ford::amateur

Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: MONDEO 2.0 TDCI - nie odpala, zapowietrza sie układ ?

witam
być może że podczas zakładania nowego filtra uszkodziłem uszczelki.. musze je sprawdzić.. kolega napisał

Cod o EGR to mam taki jak na zdjęciu.. ten nowszy..
Ale wykluczyłem że on jest przyczyną problemu..też wydawało mi się że być może on coś zawinił bo wcześniej mi się zepsuł i też nie mogłem odpalić auta.. jednak by sprawdzić czy on jest winien wystarczy ściągnać dolną gumową rurę i spróbowac odpalić bez niego...auto powinno zapalic i pracować bez jego pomocy..(wiem bo tak wcześniej sprawdzałem i rzeczywiście po zdjęciu rury auto zaczeło palić - i w serwisie stwierdzili że coś z położeniem łopatki było przestawione..)

Tak czy inaczej próbowałem odpalić teraz auto również ze ściągnięta rurą.. bo myślałem że może znowu egr sie zepsuł.. ale to nie to.. też nie mogłem odpalić..
dopiero odpowietrzenienie pomogło.. i tak jak pisałem powyżej.. po odpaleniu jezdziłem.. i auto pracuje prawidłowo.. jak by egr był uwalony to nie miało by mocy..

wszystkie kontrolki gasną.. nie wystakuje żadna ikonka engine.. nic nie pojawia się również podczas jazdy..

Ostatnio edytowane przez artek81 ; 02-03-2011 o 11:33 Powód: dodat. info.
artek81 jest offline   Odpowiedź z Cytatem