Cytat:
|
usterka z dnia dzisiejszego. Przy zmianie biegów na 2, 4, 6 dochodzi dziwne skrzypienie. Ruch lewarka na biegi parzyste powoduje dziwne skrzypy. Miał ktoś podobny problem. Nie mam czasu na serwis da się z tym jeździć czy raczej może być to coś poważnego. Auto mam na gwarancji tylko cholera ten czas i stres żeby czasem czegoś nie zepsuli szukając rozwiązania w/w problemu.
|
Ja miałem. Samochód kupiony w listopadzie, a już w grudniu, przy tych większych mrozach i śniegach, najpierw sporadycznie, pojawiały się ciche skrzypnięcia przy wrzucaniu biegów - przy czym u mnie dotyczyło to 1, 2, 3 i 4 - z naciskiem na pierwsze trzy. Zwłaszcza w czasie spokojnej jazdy, po mieście, przy delikatnych i niezbyt szybkich manewrach lewarkiem. Raz było, a za chwilę już nie. Nie potrafiłem znaleźć zależności (poza sposobem wrzucania biegów j/w).
Gdy problem się pojawiał, to również na postoju, ruchy lewarkiem powodowały skrzypienie.
Na początku lutego tak się nasiliły, że przez około tydzień skrzypiało już bez przerwy - każda zmiana biegu wywoływała ciarki. Ale akurat nie miałem czasu, żeby podjechać do ASO, a potem... nagle przeszło. Całkowicie i zupełnie. Od miesiąca lewarek chodzi gładko i bezgłośnie, więc uznałem, że nie ma sensu jechać do serwisu.
Sam się zastanawiam czy mam się martwić i zgłaszać się do ASO.