Temat: [Mondeo 1996-2000] nie odpala ale rozrusznik kręci
View Single Post
Stary 08-03-2011, 19:05   #1
gepardcheester
ford::average

Imię: Sylwester
Model: Mondeo MK II 1.8
Silnik: 1.8 PB+LPG 115 KM
Rocznik: 1997
Domyślnie nie odpala ale rozrusznik kręci

Witam, otóż mój mondek 2.5 zrobił mi kolejny raz psikusa i więcej nerwów mam jak przyjemności. Wydawałoby się, że wszystko było ok, jeździłem bezproblemowo tylko strzelanie gazu (niestety stara instalacja II generacji) aczkolwiek miałem kupić przewody zapłonowe i świeczki i udać się do gazownika na ustawienie gazu. Lecz pojawił mi się w sobotę problem tego typu, odpaliłem samochód, po przejechaniu 1-2 km, przełączył mi się na gaz jak powinno być, zajechałem zatankować PB 95 na orlenie bo miałem rezerwę i.... zaczęły się schody, samochód kręci kręci i nie pali... ani na benzynie, ani na gazie, pierwsza myśl - pompka paliwowa, sprawdziłem bezpieczniki - wszystkie całe, kręcę kręcę i... nic, żadnej reakcji. Wyjąłem bezpiecznik od gazu, ale to nic nie dało i dalej tylko kręcił, próbowałem go na pych ale i to nic nie dało... Po kilkunastu próbach na benzynie zapalił, aczkolwiek tylko to był taki bełkot, poprychał i zgasł, po jakiejś godzinie odpalił mi i przeskoczył na gaz. Później palił mi normalnie na benzynie, na gazie. Jeździłem na PB i LPG żeby sprawdzić czy wszystko jest ok, dziś po przejechaniu ok 3 km na PB zgasiłem go i tyle. Wsiadam i znowu to samo, kręci bez jakiejkolwiek reakcji, na gazie mi nie zapali bo jest z -5... dodam że nie słychać takiego charakterystycznego buczenia, jak w moim mondku 1.8 po przekręceniu kluczyka. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną? Jakie mogą być koszty naprawy? Bo chciałem wymienić obudowę filtra powietrza bo jest popękana i się rozsypuje już, do tego świece i przewody, ale nie wiem czy warto iść w to i wsadzać niebotyczne pieniądze, jak będzie mi się sypać...
gepardcheester jest offline   Odpowiedź z Cytatem