View Single Post
Stary 10-03-2011, 10:17   #8
gpawel2
ford::beginner

Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: 2.0 TDCi gaśnie na zimnym podczas porannych manewrów

Cytat:
Napisał treq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie również występuje taki objaw (przy niższych temp. na zewnątrz), powiem więcej nie muszę ruszać z miejsca żeby zgasł, wystarczy że wprowadzę silnik w obroty i odpuszczę pedał przyspieszenia (jest taki moment wyczuwalny przeze mnie kiedy się to właśnie dzieje). Jakoś nie rozwodziłem się nad tym specjalnie, odczekuję chwilę po odpaleniu i nauczyłem się tak operować gazem w pierwszej chwili, że już mi się to nie zdarza.
właśnie dokładnie tak samo jest u mnie. Raczej nie zależy to od temperatury zewnętrznej. Samochód stoi w garażu podziemnym, także nie było nigdy poniżej 0. Zresztą w lecie zachowywał się podobnie. Ja też w miarę uważam jak operuję gazem, robię ze dwie "przygazówki", ale jak zrobię bardzo krótką "przygazówkę" to właśnie ten problem występuje. Zawsze się zdarza rano na zimnym silniku, czyli jak dłużej postoi. Po pracy jak stoi 8 godzin też się zdarza. Przypuszczam, że coś się przycina, może EGR?
gpawel2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem