Odp: Stuki w zawieszeniu MK4
Witam
mam Forda mondeo kombi 2008 . w tym roku a właściwie na przełomie gdy pojawiły się mrozy pojawiły się stuki . wszysto sprawdzałem - mechanik i wszystkie gumy były sprawne. Drążyłem jednak i jeżdziłem gdzie tylko mozna. Okazało się że jeden amortyzator był słaby miał 40 % . Wymieniłem go na Delphi . Jeden dzień było dobrze a potem znowu pojawiły się stuki . Pojechałem na stacje sprawdziłem ponownie amortyzatory . Okazały się w porządku ale powiedzieli mi , że jak wymieniano amortyzatory to może nie dokręcono śróbę przy poduszce amortyzatora. Pojechałem do mechanika ten zdemontował amortyzator , podłożył pod śrubę dwie dodatkow e podkładki i dokręcił . Skuki ucichły . Tak więc sprawć amortyzatory ich sprawność oraz końcówki wachacza i stabilizatory . Jeżeli jest tam w porządku to sprawdż czy prawidłowo dokręcona jest poduszka. Słyszałem ,że nawet gdy wymienia się amortyzatory na oryginalne to pod obecną nakrędkę warto podłożyc jedna lub nawet dwie podkładki .
U minie jednak jest inny problem , przy dość dużych nieruwnościach płyty pod silnikiem o siebie uderzają a czasami jest odglos jakby całe zawieszenie podskakiwał.
|