Uszkodzony silni 1.6tdci - rezultat 3 zatarte turbiny
Witam.
jakieś kilka tygodni temu miałem awarię turbiny - zatarła się. Po wymianie na regenerowaną przejechałem ok 100km i padła kolejna, teraz mam trzecią i po przejechaniu 20km i ta już ma luzy (możliwe że przeprowadzono źle wymianę). Po rozmowie z mechanikiem, dowiedziałem się, że ciśnienie oleju na zimnym silniku wynosi 4bar, a po rozgrzaniu silnika spada do 2bar, co może powodować zapalanie kontrolki i zmianę dźwięku pracy silnika. Olej rzygnął tylko odrobinę na silnik, nie stwierdzono ubytku jego poziomu. Podobno jest to jakaś usterka poważniejsza silnika, są przedmuchy, dlatego olej wyciekł (osobiście nie mam o tym zielonego pojęcia). Wstępną propozycją jest kapitalka silnika wliczając w to panewki, pierścienie i coś jeszcze.
Nie wiem, czy jest się na to decydować w ciemno. Byłem w serwisie Forda i tam wręcz bez badania stwierdzono że silnik to już złom skoro rozwalił tyle turbin i należałoby go wymienić bądź jak wcześniej zauważono, zrobić mu kapitalkę. Koszt takiej operacji jest ogromny i zbliża się do nawet 18000zł w serwisie.
Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Samochód ma ponad 150000 km, nie jest zarzynany i ma terminowo wszystko wymieniane. Czy jest możliwe tak poważny defekt, by trzeba było silnik wymieniać?
Samochód jest super zadbany i bogato wyposażony, nie chciałbym go sprzedawać ale boję się naprawy bądź wymiany tego silnika na podobny.
Czy ktoś się orientuje gdzie w centrum Polski można pewnie zrobić całą operację? jaki byłby koszt?
Tak poza tematem za ile można by sprzedać Golda z 06` roku z rozwalonym motorem?
|