Temat: [Mondeo 2007-2014] Regularnie rozładowujący się akumulator
View Single Post
Stary 15-03-2011, 21:03   #20
kcieslik
ford::beginner

Model: mondeo MKIV
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Regularnie rozładowujący się akumulator

Cytat:
Napisał mondek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,
średnio raz na miesiąc mój Mondek potrafi mnie nie miło zaskoczyć. Dokładniej mówiąc przynajmniej raz w miesiącu daje o sobie znać rozładowany akumulator. Co więcej auto jest eksploatowane codziennie i nie stoi na parkingu dłużej niż 12-15 h.
Wystarczy go odpalić na kablach i zrobić nim niedużą rundkę żeby powrócił do normalnego działania. Ostatnio zrobiłem nim trasę 800 km i 3-4 dni później padł aku... Teraz pytanie co sprawdzać... Pojemność akumulatora? Ładowanie? Czy mamy tu jakiś problem z nierozłączającym się przekaźnikiem, modułem?
Dziwi mnie to że dzieje się to w podobnych odstępach czasowych od 4-5 miesięcy
pozdrawiam
Znajomy miał podobny problem i u niego była to wina alarmu.
teraz mam identyczy problem....
Alarm został całkowicie zdeinstalowany, oryginalny akumulator został wymieniony, ASO zrobiło przegląd elektryki (sprawdzało akumulator i pobór prądu powiedzieli że wszystko działa jak należy)
No i teraz nie mam pojęcia za co się zabrać. Dodam że ostatnio problem ustąpił na kilka miesięcy i już się cieszyłem że mam spokój... niestety od dwóch miesięcy wrócił i co około 2 tygodnie muszę odpalać go z kabli.
Czasami upływ prądu jest na tyle duży że wystarczą 4 godziny żeby nie dało się już odpalić samochodu.
Z tego co poczytałem to zostaje już tylko do sprawdzenia czy nie blokuje się mechanizm zamykania drzwi. A może macie jeszcze inne sugestie?
kcieslik jest offline   Odpowiedź z Cytatem