Zatem po roku czasu!:-] mogę zamknąć temat związany z smarowanie turbiny 1.6 i słynnym sitkiem. Dzisiaj dobrałem się do tego!
Słynne sitko w 1.6 TDCI wygląda tak…:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem…wow! Też nie tak sobie go wyobrażałem. (ale uwaga! Jak kolega słusznie zauważył, w Citroenie ktoś kupił nieco inne, zatem może moje było bardzo, bardzo stare:
http://forum.fordclubpolska.org/show...1&postcount=14 )
Oczywiście sitko out i teraz mam go na biurku jako ozdobę :-D.
A teraz, jak się do tego zabrać (niestety sprawa nie jest tak łatwa jak w 2.0TDC), ale co w tym silniku jest łatwe…
Potrzebujemy:
- 3 godziny zbędnego czasu :-] – niestety tyle schodzi
- klucze zwłaszcza: 8, 10, 15, 16, 13!! (mocowanie katalizatora do Turbo) – najlepiej nasadki + oczkowe,
- torx (do dolnej pokrywy)
- klucz dynamometryczny – ja używam, po tym jak kiedyś w Fiacie urwałem szpilkę do głowicy. Momenty biorę z ETISa:-)
- klucz pneumatyczny/szlifierka kątowa – jeżeli nie uda się odkręcić śrub mocujących katalizator do rury wydechowej,
- WD 40
- cztery miedziane podkładki pod śruby bango: 1232215 – 12zł za sztukę.
- podkładka stalowa pod połączenie katalizator-rura wydechowa: 1316608 – 27zł
Zatem do dzieła:
1. Zdejmujemy dolną osłonę
2. Odkręcamy katalizator od rury wydechowej. Dwie śruby 15. Jeżeli ktoś wcześniej dowalił to momentem nie fabrycznym…50Nm, to albo klucz pneumatyczny, albo…szlifierka kątowa:-] Proponuję nie odkręcać całkiem, aby katalizator nie wpadł potem do kanału:-D
3. Podnosimy maskę;-)
4. Odkręcamy to coś czarnego co wychodzi z turbiny (strumienica czy coś takiego)
5. Zdejmujemy wąż idący z filtra do turbiny i odkręcamy śrubę mocującą rurę intercoolera do bloku silnika. Teraz rura powinna dać się łatwo odgiąć do tyłu.
6. Odkręcamy wszystkie śruby osłony termicznej i wyjmujemy osłonę
7. Odkręcamy uchwyt osłony termicznej i wyjmujemy go (dwie śruby na klucz 10)
8. Odkręcamy obejmę mocującą katalizator do turbiny (nasadka 16!!!)
9. Wchodzimy do kanału i odkręcamy dwie śruby na klucz 10 mocujące katalizator do uchwytu przykręconego do bloku silnika. Uchwyt może pozostać przy silniku.
10. Wyjmujemy katalizator.
11. Wykręcamy śruby bango - górną i dolną i wyjmujemy przewód smarowania turbiny. Czyścimy go ładnie.
12. Dajemy nowe podkładki miedziane i skręcamy wszystko + nowa podkładka stalowa pod połączenie katalizator-rura wydechowa.
13. Ja na wszelki wypadek nalałem przez strzykawkę z igłą trochę oleju do przewodu od góry – na wszelki wypadek :-]
14. Potem odpalamy silnik na chwilę, aby popracował – nie gazujemy!
14. Momenty:
- mocowanie opaski katalizator-turbina: 25Nm
- śruby bango: 30Nm
- śruby mocujące katalizator do rury: 50Nm
KONKLUZJE:
Moje sitko i przewód były w stanie idealnym. Przebieg 156 000km. Biorąc to pod uwagę oraz stan EGRa (też był idealny) zmiana oleju co 20 000 km przy długich trasach jest OK. W sumie mogłem tego nie czyścić.
Nowa śruba (kupiłem tę górną) różni się tym, że…jest wykonana inną technologią, tańsza. Stara śruba byłą obrabiana mechanicznie oraz hex był dłutowany. Nowa śruba jest z cold formingu, zatem jak zwykle cięcie cen. Nie ma co wierzyć w to, że Ford coś zmienił na lepsze :-]. Ja zostawiłem tę śrubę. W drugiej wywaliłem sitko:-D
NO TO TYLE NA TEMAT SŁYNNEGO SITECZKA :-)!!!