Temat: [S-MAX 2006-2015] 1.6 Ecoboost - polecacie, odradzacie?
View Single Post
Stary 19-03-2011, 13:11   #94
tomluczak
ford::beginner

Model: C-max / S-max
Silnik: 1.8TDCI / 2.0 Duratec
Rocznik: 2008 / 2011
Smile Odp: 1.6 Ecoboost - polecacie, odradzacie?

Witam! To mój pierwszy wpis na forum. W ciągu dwóch tygodni odbieram mojego e-Sa i w związku z tym czuje się uprawniony do zabrania głosu w sprawie. Ja również zastanawiałem się dłuższy czas nad wyborem silnika benzynowego. Benzyna, bo przede wszystkim droga do pracy prowadzi przez miasto i jest raczej krótka - kilka km. Dwulitrowe silniki z nowym układem turbo są dla mnie nieosiągalne finansowo, wszystkim właścicielom gratuluję. Myślę, że jeśli ktoś jest w stanie "wyskoczyć" z tak dużej sumy pieniędzy to problem spalania i kosztów paliwa go nie dotyczy. Decydując się na dwulitrowy, wolnossący silnik a nie 1.6 Ecoboost kierowałem się tym, że zamierzam pojeździć nim kilka lat czyli również wtedy, kiedy nie będzie już działać gwarancja. 1.6 puki co jest wielką niewiadomą, może się okazać strzałem w dziesiątkę i wtedy będę mógł gratulować wszystkim posiadaczom. Ale może być zupełnie inaczej - wtedy tylko płacz i zgrzytanie... Muszę nadmienić również, że zaliczam się do użytkowników dróg publicznych, którzy stosują raczej eco-driving niż "aktywny " styl jazdy. Dlatego możliwości starego dwulitrowego silnika mnie akurat w zupełności wystarczają. Co do zgłaszanego najczęściej argumentu związanego z wyprzedzaniem, zauważyłem jedną prawidłowość polegającą na przesuwaniu granicy bezpieczeństwa przy różnych manewrach na drodze w ramach zwiększania możliwości silników. I wcale ale to wcale nie poprawia bezpieczeńtwa na drodze a może właśnie efekt jest odwrotny. Czyli przy wyborze starego dwulitrowego a nie nowego silnika 1.6 kierowałem się przede wszystkim większą bo sprawdzoną gwarancją niezawodności, choć większa moc i może co najważniejsze 6-cio biegowa skrzynia biegów są dużym atutem Ecoboosta. Pozwolę sobie co jakiś czas zdawać relacje z eksploatacji nowego nabytku. Będzie to dla mnie zupełna nowość bo od ponad 10 lat używałem tylko diesli. Z zainteresowaniem będę również śledził informacje od użytkowników Ecoboosta 1.6. Pozdrawiam.
tomluczak jest offline   Odpowiedź z Cytatem