View Single Post
Stary 23-03-2011, 19:48   #40
Robert220467
ford::amateur

Model: Mk2
Silnik: 1.8i 16v 85kW 115PS
Rocznik: 12.1996
Smile Odp: Temperatura silnika - wskaźnik, ile to jest w stopniach?

Od około 1-mc zauważyłem nadmierne grzanie się silnika. Temperatura podczas jazdy 90-120km/h dochodziła do końcowych wskazań wskaznika temp. silnika(aż do pola czerwonego).Pomagało minimalnie włączenie ogrzewania na maxa , temp. spadła w pobliże literki L na wskazniku. Wyglądało na to, że chłodzenie odbywało się tylko w małym obwodzie chłodzenia. Póki było zimno w aucie miałem szybko ciepło, jednakże zwiększenie się temp. zewnętrznej w aucie robiło się bardzo gorąco z powodu włączonego ogrzewania(chęć obniżenia temp. płynu chłodniczego).Postanowiłem zajechać do mechanika w celu zdiagnozowania przyczyny grzania się silnika.Okazało się, że termostat uległ uszkodzeniu(nieotwierał się).Po wymianie termostatu temp. płynu chłodniczego wróciła do normy, czyli przy pracującym silniku wskaznik pokazuje środek literki O.Wyłączając całkowicie nawiew ciepłego powietrza temp. minimalnie wzrosła, czyli jest ok. Wentylatory chłodzenia załączają się prawidłowo przy osiągnięciu odpowiednich temp. na I i II bieg. Dziękuję za wstawkę temp. pokazującą ile stopni *C jest na poszczegulnych literkach wskaznika temperatury płynu. Mam nadzieję ,że może trochę komuś pomogłem w wyjaśnieniu dolegliwości z nadmiernym grzaniem się silnika. Pozdrawiam
Robert220467 jest offline   Odpowiedź z Cytatem