Odp: Dymienie...
Witam,
podepnę się pod temat, bo problem podobny. Mój ojciem ma C-max'a '07 1.8 TDCI chyba 115KM, przejechane około 120k km, na razie bez problemów. Ostatnio przy przyspieszaniu gwałtownym auto zaczęło dość mocno kopcić, zwłaszcza w okolicach 3000obr., a powyżej 3000 kilka dni temu zaświeciła się na chwilę czerwona dioda i komunikat: "usterka układu silnika", która za chwilę zgasła. Następnego dnia powyżej 3000obr zaświecał się żółty symbol silnika, bez żadnego napisu czy znaczka wewnątrz. Od kilku dni jest ok, ale chcemy usunąć problem.
I tu moje pytanie, bo na mocy auto nie straciło, przynajmniej nie odczuwalnie, pali tyle ile paliło, olej ok, kultura pracy ok. Czy to problem z EGR? Czy może trzeba pooglądać stan rury do intercooler'a? Sorki, że tak w ciemno pytam, ale auto dopiero w sobotę będę sam oglądał i chciałbym mieć już jakiś trop. Jeżeli świece żarowe nie były wymieniane to mogą też być powodem? Osobiście jeżdżę zupełnie innym autem, a z TDCi nie miałem jeszcze styczności.
I jeszcze takie pytanko, czy znacie jakiś dobry warsztat/serwis od TDCi i w/w problemów w okolicach Katowic/Tychów/Mikołowa?
Pozdrawiam,
GrzesiuŻar
Ostatnio edytowane przez GrzesiuŻar ; 24-03-2011 o 11:07
|