View Single Post
Stary 25-03-2011, 21:32   #10
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Mondeo MK3 gaz opinie

Cytat:
Napisał kotuniaaa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po rozmowie ze znajomym który montuje gaz okazało się że jeśli planuje się kupno auta żeby od razu założyć sekwencję to jeśli chodzi o mondeo mk3 lepszy jest silnik 2.0 niż 1.8, mniej problemów ale w szczegóły nie wchodziłam.
ciekawe stwierdzenie, bo to takie same silniki roznicae sie tylko pojemnoscia i moca.
Cytat:
Napisał Pawlikos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Silnik mam obecnie tak ustawiony, że kopa nie ma, ale spalanie na trasie (średnia prędkość 90km/h) schodzi nawet poniżej 7l/100km..
nie wiem czy to tak dobrze.... moze za niedlugo pasc ci glowica (zbyt uboga lub na styk ustawiona mieszanka). taki wlasnie blad popelnia wiekszosc osob uzytkujacych samochodow z LPG - wychodza z zalozenia, ze jak gaz tanszy od benzyny to mozna jeszcze taniej, a no mozna ale nie jest to dobre dla silnika. zbyt uboga mieszanka LPG ma wyzsza temp. spalania co negatywnie wplywa na silnik - glownie na glowice. swoja droga moj tez do takiego spalania potrafi zejsc przy predkosci 90km/h ale kopa ma takiego samego jak na benzynie. LPG przewaznie ma ok 98 oktan - zalezy od skladu propanu i butanu. temp. spalania LPG jest porownywalna z temp. spalania PB pod warunkiem dobrze wyregulowanej instalacji - dobrze wyregulowanej tzn. posrednio miedzy bogatea, a ubogiea mieszanka. srednie spalanie dla 2.0 wyjdzie 10-10,5l przy trybie mieszanym zarowno na LPG i na PB - trzeba tylko umiec wyregulowac instalacje. przy sekwencyjnym wtrysku LPG nie powinno byc roznic miedzy PB, a LPG w przyspieszeniu, mocy czy pracy silnika. warunkiem bezawaryjnej ekspoloatacji samochodu z lpg jest prawidlowy montaz i brak skapastwa na serwisie czy spalaniu! bzdura rowniez jest to, ze silniki forda nie nadaja sie do LPG - takie opinie stworzyli wlasnie tacy uzytkownicy, ktorzy eksploatowali samochody wyposazone w LPG w sposob nieodpowiedni - tak jak opisalem powyzej.

Ostatnio edytowane przez bolek-tarnow ; 25-03-2011 o 21:35
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem