Z racji tego ,ze jestem tu nowy to pozwolicie ,ze przywitam wszystkich.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Forda Kuge uzywam od sierpnia 2010r. Posiadam tez od 2006r focusa 1.6 TDCI.
Piszecie tutaj o spalaniu. Komu ile spala.
Ja od siebie powiem tylko tyle ,ze moja kuga pali po miescie 10/100 i grama mniej.
Co do wskazań kompa w kudze jesli chodzi o spalanie to jest tyle wart ,że równie dobrze mogłoby go nie byc.
Mianowicie:
Jak wskazania uznac za prawidłowe skoro gdy toczysz sie z predkoscią powiedzmy 40km/h , sprzegło wcisniete, obroty silnika w jak na biegu jałowym (luz) tu komp pokazuje chwilowe spalanie 3 do 6 literków.
To co przy wcisnietym sprzęgle pali wiecej?
Mysle ,ze wskazania jakie mamy na wyswietlaczach sa mocno orientacyjne .
Nie odzwierciedlają rzeczywistego spalania.
Tak sobie wydedukowałem, że komp jesli chodzi o spalanie pobiera dane moze nie z tego ile silnik rzeczywiscie bierze paliwa a ile powinien pobrac przy danej predkosci jaka sie samochód toczy.
Poprostu producent założył ,ze przy 80 jak jedziesz silnik ma zuzywac tyle a tyle i tyle ma pokazać + - 0.5 literka.
Ja u siebie sprawdziłem to 5 razy i zawsze jak sie tocze i wcisne sprzegło a obroty spadna do tzw "wolnych" komp pokazuje 3-6 literków.
Po całkowitym zatrzymaniu pokazuje 0,8- 0,6 literków.
Dodatkowo zrobiłem test:
Zalałem "pod korek" 60 literków dokładnie 60,2
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyjezdziłem wszystko do cna az autko zgasło podczas jazdy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobiłem 605 km.
Zaznaczam ,ze ani nie jezdziłem oszczednie ani nie wciskałem jakos gwałtownie.
Srednia na kompie wyszła 12,5.
moim skromnym zdaniem komp przekłamuje i tyle!
nie odzwierciedla własciwego spalania i nie ma co sie nim sugerowac.