View Single Post
Stary 31-03-2011, 10:44   #27
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Uszkodzony silni 1.6tdci - rezultat 3 zatarte turbiny

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
P.S.Formula F to kupa a już na pewno nie syntetyk
Olej jak olej..ale to nie olej zalatwia turbiny.
To nie wina slabej jakosci oleju
bo kazdy olej powinien wystarczac do smarowania jesli konstrukcja jest prawidlowa.
Wiadomo ze jak bedziesz chuchał głaskał i cackał i czesto olej zmienial to zawsze cos
to przedłuzy zywotnosc turbiny ale slabe smarowanie nawet dobrego oleju nierozwiaze prolemu.
Inna sprawa to turbina po regeneracji? wymieniał ktos kiedyś? przechodził przez to?
Jesli tak to powinien wiedziec ze średnio jak na 2-3 turbiny jak trafisz na jedną dobrą to bedziesz miał dużo szczescia.

Jeszcze inna sprawa sitko...Wiecie ze w starszych modelach silnikow tego sitka niema?
Nawet jesli jest sitko czyste to sitko to jest filtr i dodatkowa bariera dla smarowania.

Nie bezpowodu w silnikach 1.6 ludzie te sitka wywalaja.

Podsumowujac-bledna konstrukcja i zle dobrane cisnienie do potrzeb smarowania+sitko to nie jest wina oleju. Mam 2 siniki tddi wymiana oleju co 25-30 tys km...jeden od nowosci-bez serwisowania-samochod ojca ale duzo przeszedl..bardzo duzo. Przebiegi ponad 210kkm niewiem dokladnie ile teraz. Drugi moj od 150kkm. Aktualnie przebieg podobnie. Pomimo ze olej wymienia sie srednio co 25-30kkm to dlaczego jeszcze mi turbiny niepadly? Myslisz ze leje najdrozszy olej...? Ostatnio przez pomylke przyszedl mi formua E zamiast Formula F myslisz ze go wylalem?
Poczytaj firmy zmieniaja olej co 30tys km a samochody firmowe robia po 400kkm i turbo niesiada. Bledna Konstrukcja ukladu smarowania turbiny to nie wina oleju!!!
Dlaczego stare 1.8tddi i 1.8tdci niemaja problemu z turbo a co drugie nowsze 1.6 tdci boryka sie z trudnosciami?

Rozwiazanie..wywal sitko ktore i tak przewaznie jest czyste...od tego jest filtr. Tyle mozna poprawic.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem