View Single Post
Stary 03-04-2011, 00:57   #1
konradwan
ford::average

Model: .
Silnik: .
Rocznik: .
Domyślnie Co tym razem zatankować?

Witam,
Temat dyskusja, dlatego nie chcę pisać w "Ogólnych" bądź "Stacjach Paliw" tylko w HP.

Staram się jeździć tak, żeby ilość benzyny w baku nie schodziła mi poniżej połowy. Po prostu gdy widzę wskazówkę poniżej połowy od razu zaczynam czuć się niepewnie, bać się, że nie zdążę zatankować, że nagle zabraknie mi benzyny, etc., pomimo, że pół baku to ok. 300-350km.

Tak czy siak tym razem jakoś tak wyszło, że benzyny samochód wypił trochę więcej i już niedługo, po raz pierwszy od zakupu, zapali mi się rezerwa! Nawet nie wiem gdzie ona jest, czy na desce, czy na komputerze pokładowym...

Z tej okazji, jako że w baku nie mam już żadnych wymieszanych pomyjów, postanowiłem troszkę specyficznie zadbać o samochód i tym razem dopieścić go paliwowo.

Wypełniony pozytywnymi opiniami dotyczącymi paliw z dodatkami (Verva, Ultimate), które jakoby dzięki zawartymi w nich związkach chemicznych czyszczą silnik z zanieczyszczeń, poprawiają kulturę pracy, jak i chociażby ceną paliwa V-Power Racing (skoro takie drogie, to musi być lepsze!) zupełnie nie wiem teraz czy opłaca się lać do mojego malutkiego, wolnossącego 1,6l paliwo E98 lub wyższe.
Nie zależy mi na mniejszym spalaniu (zresztą podobno na E98 jest większe), zależy mi tylko na tym, żeby w jakikolwiek sposób uatrakcyjnić bądź ułatwić życie mojemu silnikowi.
Macie jakieś doświadczenia odnośnie paliw "premium"?

Co myślicie o środkach ulepszających benzynę? Mam tu na myśli preparaty oczyszczające wtryski, jakieś "czyści smaruje" jakieś Nitroxy rzekomo podnoszące liczbę oktanową? O ceramizerze jest już temat, zresztą jego boję się użyć.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i jestem gotowy na polemikę.
konradwan jest offline   Odpowiedź z Cytatem