View Single Post
Stary 03-04-2011, 20:21   #12
7zez
ford::amateur

Model: focus II Kombi
Silnik: 1,6 TDCI 109
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Jak sprawdzić stan płynu do DPF (Eolys)?

Cytat:
Napisał andres76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam poziomu nie można sprawdzić , przy serwisach też to to nie jest dolewane bo to usługa dodatkowa pojemnośc zbornika to około 1,5 litra ,przebiegi trudno okreslić bo każdy ma inny styl jazdy i inaczej użytkuje (miasto ,trasa) dodatek jest dośc drogi a jak go zabraknie to zapali sie kontrolka ta żółta na zestawie wskażników kółko ( nie silnika )nie wpływa to na ograniczenie mocy silnika ,po uzupełniniu zbiorniczka trzeba zresetować komputer czyli serwis spotkałem się z przebiegami od 120 tys w górę na uzupełnie dodatku (silniki 1,6 tdci)
Witam - chyba jakies bzdury tu piszesz. Wg mojej wiedzy opartej na wiedzy z serwisu ilość płynu w zbiorniczku wynosi 3-3,5litra. Serwis faktycznie rzekomo nie potrafi tego ocenić. Jedyny sposób który umożliwia im określenie ilości płynu - przez dolanie do pełna; cena płynu 200zł za litr. Dolewanie 100zł. Z tym sposobem sprawdzania - to też jest kit. Pojedz sobie do serwisu Bosch i oni z tego co sam doświadczylem są w stanie określić poziom tego płynu. Mają jakieś urządzenie które weryfikuje moduł odpowiedzialny za dozowanie płynu. U mnie przy przebiegu 118tyskm pokazał 0,9litra. A tak na marginesie - ciekawe przy jakiej ilości tego płynu pojawia się komunikat na desce o niskim poziomie płynu? Może ktoś ma wiedze na ten temat?
7zez jest offline