Odp: bardzo wysokie spalanie tdci
To i ja się wtrącę do tematu mój 130 konny pali ok. 5 litrów (realnie) na trasie (autostrady, przez Europę prędkość ok 120 km/h), w mieście (Londyn) spokojnie wciąga ponad 10 z naciskiem na ponad.Tankuję z reguły na shell'u choć i tu w Anglii nie ma to większego znaczenia,nauczony doświadczeniem i opiniami mechaników staram się tankować na stacjach które są relatywnie nowe.Zostawiam to bez komentarza do domysłu.
Będąc posiadaczem również Skody Octavii SDI Kombi z 2002 roku mogę porównać spalanie obu aut.Mondek w mieście zachowuje się jak benzyna,owszem ma moc i tą moc odczuwa mój portfel na stacji benzynowej.Octavia ze swym prostym silnikiem chyba nigdy nie przestanie mnie zadziwiać.Dość powiedzieć że w zeszłym roku ze względów tylko mnie znanych wybrałem się w podróż do Polski Octavką przeżyłem mały szok.Spalania nie opiszę bo nie chcę być "forumowym czarownikiem"
Reasumując:
Silniki CR są świetne na trasę ale w dużych miastach mają tendencję do "przepalania", (owszem ten wynik 10 litrów ma się nijak do 17 litrów w mieście jakie pochłaniał Cougar 2,5l którego już się pozbyłem)
|