View Single Post
Stary 04-04-2011, 09:23   #51
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Uszkodzony silni 1.6tdci - rezultat 3 zatarte turbiny

Jestem konstruktorem ale nie silnikow...nie zmienia to jednak zakresu wiedzu ktora w jakims stopniu posiadam-dlatego wiem co to jest gesty olej i jak duza jest roznica pomiedzy cieplym a zimnym olejem.
Jak myslisz dlaczego wymiane oleju zaleca dokonywac sie na cieplym silniku? Bo zimny jest tak gesty ze ma problem ze splywaniem..do tego niepotrzeba byc konstruktorem aby to wiedziec.
Zawor przelewowy na pompie...duza-tolerancja -zakres otwarcia 2-4 barow...czyli moze sie i przy 4 barach otwierac...czyli takie cisnienie moze dac pompa!!!-takie są zasady projektowania..zawsze przyjmuje sie graniczne wartosci- bo takowe mogą wystąpic

Sitko dla brudasow...ciekawe....to by bylo wrecz jeszcze gorzej...i jest wlasnie gorzej bo sitko blokuje przeplyw oleju do turba. im starszy olej tym gestszy!!! i tym gorzej smarowane turbo przez blokujace sitko.

Gdybys wiedzial w sprawnym silniku jest bardzo malo czesci ktore produkuja opilki...praktycznie ich niema. Silnik podczas docierania sie produkuje takie opilki jesli cos bylo slabo wyszlifowane...ale ma nowy olej i filtr i jest wszystko ok.
Dlatego producenci podaja czasem ze podczas przejazdu 1 tysiaca nalezy powstrzymywac sie od wiekszego przegazowywania silnika aby elementy mogly sie dobrze dopasowac.

W pozostalej eksploatacji silnika nie bedziesz widzial opilkow w silniku wiec sitko tylko przeszkadza. A jest po to aby wylapac ewentualne opilki podczas docierania sie silnika, bo by pass moze je przepuscic bo konstruktor widocznie dobrze wiedzial o takiej ewentualnosci!!!

Nawet po wymianie oleju jak uruchamiamy silnik to wszyscy wiedza ze niewolno gazowac..dlaczego ...bo olej idzie od pompy przez filtr do uklady smarowania.
powietrze ktore znajduje sie w ukladzie smarowania niestanowi wiekszej bariery dla oporow przeplywu...wowczas roznica cisnien przed filtrem gdzie olej juz doszedl w stosunko do za filtrem gdzie w ukladzie jest powietrze jest duza i moze bez problemow powodowac sie otwieranie bypasa. To samo podczas uruchamiania zimnego silnika...gdzie wczesniej rozgrzany olej po dniu stania splynąl z silnika.

Mam dwie turbiny w silnikach 1.8tddi w ktorych nie ma sitka -olej zmienia sie co 20-30kkm.
przebiegi powyzej 220kkm.
Jeden silnik od nowosci-testowany zylowany...mimo wszystko co 20-30kkm oleju sie niedolewa...ubywa moze 0.5l na 20kkm -polowa wskaznika. Hmmm ciekawe dlaczego mi jeszcze turbo i silnik niepadl...Z tego co piszesz juz dawno musialbym wymienic silnik na nowy bo zatarlby sie od niewymieniania oleju co 10kkm
Chlopie te silniki odpalaja bez problemow przy -30stC -oleju nie biorą
Masz moje fakty poparte praktyką... z gestym olejem.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem