Odp: bardzo wysokie spalanie tdci
Tej zimy miałem parę problemów które chyba miały, a raczej na pewno miały, wpływ na spalanie. Nie mogłem zejść po mieście poniżej 11l. Natomiast na trasie 8l. W tamtym roku wyniki miałem o wiele leprze. Palił 9l. po mieście i 6,5 na trasie i to bez przymulania zbytniego. Teraz przyczyny.
Po pierwsze padł mi panel klimatyzatora. Panel wymieniony i trochę się poprawiło.
Potem zauważone spore spocenie na przewodzie intercoolera przy EGR'ze. Wymieniony. Niedawno całkowicie zerwało się połączenie gumowe filtra powietrza z turbiną. Zakupiono wymieniono. Tu różnica była kolosalna. Auto zaczęło spalać znacznie mniej. W tamtym tygodniu zrobiłem test przelewowy. wyniki to:
17,2 - 12,7 - 12,5 - 11,5. Jak widać pierwszy przekroczony o 1,1 ml. Wyjaśniało by to niewielkie klepanie przy około 1800 obrotach jak i sprężynkę, która się ostatnio zapaliła. Pojechałem do ASO na oględziny. Wynik to tylko wskazanie że mam panel klimy nie oryginalny :-) . Poza tym wsjo ok. Kazałem ponownie zakodować wszystkie wtryski. Panowie niezwykle uprzejmi powiedzieli że puki co to tego wtrysku co trochę leje nie ruszać. Po zakodowaniu auto dużo cichsze i przyjemnie pomrukujące.
Teraz wyniki. Spala na trasie 6,2 przy 130 km/h po mieście 7,5. Chyba więc wszystko wróciło do normy.
Po tym kodowaniu zrobię jeszcze na dniach test przelewowy żeby sprawdzić czy to coś dało.
|