View Single Post
Stary 04-04-2011, 21:27   #54
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Uszkodzony silni 1.6tdci - rezultat 3 zatarte turbiny

mjprzem,
1. Sorki, ale cały ostatni Twoj tekst...jest nie na temat:-) Piszesz o wszystkim. Sprzedajesz nagle całą wiedzę na temat smarowania, wymiany oleju...a nie o tym pisaliśmy. My piszemy o TDCI, a ty piszesz o swoim TDDI :-) - helllooo???
2. Też jestem konstruktorem, ale nie silników, jednak w związku z pewną wiedzą techniczną:
a)nie przekonasz mnie, że bypass służy do podnoszenia ciśnienia :-) oraz że olej przez niego płynie byle kiedy: podczas odpalania, gdy jest zimno, gdy dodasz gazu itp. To przeczy sensowi filtracji oleju. Ja tego nie kupuję - sorry.
b) jakie opiłki? Kolego, wiesz jakie restrykcje/normy są nakładane na dostawców części? Myślisz, że przy dzisiejszych normach jakości, obrabiarkach CNC gdzieś są jakieś zadziory, wióry itp? Litości... Przy dokładności do mikrometrów nie ma mowy o żadnym docieraniu się części, aż wióry lecą:-) Odpalasz silnik i ma działać.

marekpz
Bardzo ładny konkret do tematu! To jest to!

matych
Według mnie, to jak ktoś nie zmienia filtrów, to się filterek zapycha. Później przez bypass zapychają się kanały smarujace turbo. Potem siada turbo. Potem opiłki z turbo lacą do oleju kanałem powrotnym i znowu przez bypass do sitka i pewnie dlatego tam są jakieś opiłki. Inaczej tego nie wytłumaczę. Chyba, że...ford dał ciała i gdzieś coś się wyciera...
Według mnie regularna wymiana płynów eksploatacyjnych i filtrów...czyni cuda :-) Zauważcie, że wszyscy, którym padły turbiny mieli auta...z drugiej ręki - taki przypadek :-D

Ostatnio edytowane przez maureliusz ; 04-04-2011 o 21:32
maureliusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem