Lopatki sa sterowane elektrycznie, tzn komputer steruje zaworkiem ktory reguluje podcisnienie dzialajace na aktuator turbosprezarki ktory to przestawia kierownice.
Natomiast sam aktuator jest czysto mechanicznym urzadzeniem (przynajmniej w tych silnikach).
Cytat:
Sorki
Ale mam problem ze zidentyfikowaniem mojej turbiny obejrzałem dziś w necie sporo z silników 1.8 ale na moje oko wszystkie są inne od tej którą widzę u siebie w aucie ...dziś u nas leje ale jutro idę i dokładnie to oblukam może to pozwoli poznać mi lepiej tę moją foczkę bo narazie to wymiękam.
Jutro się odezwę
Dzięki
Ps.Oczywiście Colin barbazynca sprawdzenie zgodnie z radą zrobie ale jutro dziś mamy pogodę barową....ale ale gdzieś na forum znalazłem że W 1.8 tdci brak jest podciśnienia a łopatki sterowane są przez ECU elektrycznie PANOWIE.
A dokładnie znalazłem taki opis....""1.8 Duratorq TDCi
1753 cm3 (wysokoprężny) Euro4 4-cylindrowy, rzędowy; wałek rozrządu w głowicy; 8 zaworów; żeliwna głowica i kadłub silnika; wysokociśnieniowy bezpośredni wtrysk paliwa common rail; turbosprężarka
z elektrycznie sterowaną zmienną geometrią łopatek kierownicy turbiny i chłodnicą powietrza doładowującego (intercooler), funkcja chwilowego wzrostu momentu obrotowego; elektronicznie sterowany układ recyrkulacji spalin (EGR); koło zamachowe o dzielonych masach 85 kW
(115 KM) przy 3700 obr/min 280 / 300** Nm przy 1900 obr/min"...( http://forum.fordclubpolska.org/show...t=93544&page=2)
|