Temat: [S-MAX 2006-2015] silnik 2.0 163km jak sie sprawuje ?
View Single Post
Stary 05-04-2011, 21:20   #112
duders
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: silnik 2.0 163km jak sie sprawuje ?

Kolego opisze swoje wrażenia z jazdy tym zestawem (czyli 163+PowerShift)
Skrzynia "uczy" się stylu jazdy kierowcy. Początek zabawy był dość ciekawy bo przesiadałem się z DSG na PowerShifta i czasy przyspieszania (przełączania biegów) miałem dosyć różne. Po kilku kilometrach i pierwszym wyprzedzaniu ciężarówki (o mały włos wdu...lbym się w nadjeżdżający z przeciwka pojazd) dograliśmy się i w tej chwili przełączenia następują przewidywalnie.
Miałem na początku duże lagi czasowe (około 2-3 sekund myślał) - chłopaki z serwisu wgrali nowy soft i czasu znacznie się zmniejszyły - przy zachowaniu tego samego stylu jazdy. W tej chwili najlepszym dla mnie położeniem pedału gazu jest 1/3 max 1/2 gazu i wtedy skrzynia szybciutko przełącza i naprawdę czuć jazde dwusprzegłową skrzynia.
Jeszcze jedno co zauważyłem podczas ujeżdżania maksa - skrzynia ma tendencję do przeciągania obrotów (2.5-do 3.0 tyś) niezależnie od nacisku na gaz - może to przypadłość mojej maszyny a może tak ma być. Cóż wiele rzeczy w tym samochodzie żyje sobie własnym życiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))) jak to w fordzie ;P

pzdr.