Temat: [Focus 2008-2011] Usterka wyglądająca na koło dwumasowe
View Single Post
Stary 06-04-2011, 11:27   #3
radziulasek
ford::beginner

Imię: Radek
Model: Focus MKII PL
Silnik: 1,8 TDCI 115 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Usterka wyglądająca na koło dwumasowe

Dzięki Mondeo 70235. Cóż wygląda na to, że trzeba będzie to zrobić. I znowu uroczy kredycik...
Co gorsza podczas wizyty u mechanika usłyszałem jakie to g.... kupiłem bo mój silnik ma układ wtryskowy siemensa, a to podobno najgorsze ścierwo do napraw. Jestem w szoku bo czytałem że po roku 2004 Ford podobno wymienił układ wtryskowy właśnie na II generacji typu piezo firmy Siemens - bo poprzednie były bardziej awaryjne. No to jestem bez mapy nie wiem o co biega... to ten mój z 2008 jest lepszy czy gorszy? Mechanik zalecił dodawać olej LUX 10 produkcji Orlen 100 ml na każdy pełny bak, tankować zawsze do pełna i nigdy nie jeździć na rezerwie. U nas jest tylko jedna stcja Orlen więc wyboru nie mam leje Vervę choć to podobno pic na wodę. Zalecił także mieć nadzieję że się siemens nie rozleci bo wtedy koszty w kosmos... Czy naprawdę silnik 1.8 TDCI jest aż tak kiepski? Mnie mówiono że to optymalny wybór do Focusa MK II po lifcie?
Powiedzcie koledzy obiektywną prawdę o tym silniku bo to mój pierwszy Ford i pierwszy Diesel.
Pozdrawiam i proszę o wybaczenie jeśli poruszam się po forum niezgrabnie...

Ostatnio edytowane przez radziulasek ; 06-04-2011 o 11:30
radziulasek jest offline   Odpowiedź z Cytatem