Witam.
Mam kłopot z alternatorem. Kilka dni temu zacząl mi dziwnie wyć alternator. Tydzień wczesniej wymieniałem koło pasowe wałka bo sie posypało, moze to ma jakieś znaczenie ale nie wiem..Im większe obroty tym mocniej wył ( trudno mi inaczej określic ten dżwięk ). Myślałem, że to łożysko. Zajechałem do meczanika i jak na złość przestało wyć. Ale jak już byłem to podłączył miernik, ładowanie ok ( 14,2 chyba pokazywało ). Na drugi dzień pod czas jazdy ponownie zaczęło wyć. Pojechałem do majstra. Zdjąl pasek klinowy, nie wyje, założył - wyje. Miernik - na wolnych obrotach ładowanie kiepskie około 9 na dużych około 14. Kontrolka ładowania się nie zapalała pod czas jazdy. Majster stwierdził, że to koniec altka. Naprawiać ? Powiedział, że jak chce ale poradził kupno nowego lub używki bo z naprawami różnie bywa bo czasem kupe roboty i wyjdzie tyle samo co kupno dobrej używki. Jeździlem tak do dziś ( wiem, wiem mało rozsądne z mojej strony, teraz sie o tym przekonałem ) zastanawiając sie co zrobić i dziś w drodze do pracy zapaliła mi sie po raz pierwszy kontrolka od ładowania. Po pracy do chaty i stało sie. Pod domem zaczęly mi sie zapalać kontrolki od ABS, recznego i komunikat - usterka układu wspomagania. Zgasiłem auto. Chciałem odpalić ale już nie drgnął mimo, że kontrolki sie jeszcze zapalły. Chciałem domknąć okno i nie udało sie. Za kolejnym razem po przekręceniu stacyjki przestały sie zapalac nawet kontrolki. Kaput. Mam nadzieje, że nic mi sie nie uszkodziło, że po naprawie nie okaże sie, że coś sie rozprogramowało lub tp. Wiem, że są dwa typy altka w moim przypadku Maxa - 6-cio lub 8-mio diodowe. Jak to rozpoznać bez zdejmowania altka. To spisałem z naklejki - DENSO 104210 3522 12V 150A R67CC. Jak myslicie co mogło być przyczyną tego wycia ? I czy przez to, że skończył mi sie alumulator mogłem sobie dodatkowo cos uszkodzić ? Może to tylko szczotki albo regulator ? Ciekaw jestem waszej opinii. Sorki za długi opis ale krócej nie umiałem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam.