Odp: Jak rozpoznać typ alternatora
Kolego Pyra spróbuję opisać jak najlepiej pamiętam.
Zaczynasz od odłączenia akumulatora. Napewno musisz odkręcić rolkę napinającą ponieważ pod nią jest jedna ze śrub mocujących altka. Teraz się uśmiejesz: musisz zdemontować osłonę metalową od turbo a potem mocowanie bagnetu oleju wraz z bagnetem. Brzmi groźnie ale spoko, dzasz rade, chociaż przy jednej śrubie w osłonie na bank się podrapiesz. Oczywiście odłączasz wszystkie kable od altka, ale to oczywiste i teraz masz dostęp do śrub mocujących. WAŻNE!!!!!!!!!!!!! Ja o tym nie wiedziałem. Śruby mocujące altka są sprytne i nie musisz nakkretek odkręcac do końca, działają na zasadzie tuleji rozprężnych, wystarczy dobrze poluzować nakretke i śruba cała wychodzi ( mowa o dwóch dolnych śrubach) Wracając do rolki napinającej, trudno ją odkręcic kiedy opiera sie o pasek klinowy, żeby zrzucić pasek trzeba ja naciągnąć. U góry obudowy rolki wystaje nadlew technologiczny, wystarczy założyć na niego rurkę o odpowiedniej średnicy (np klucz nasadowy chyba 13 czy 14 sprawdzisz sobie) i naciągnąć do siebie. Wtedy zdejmiesz pasek a rolka powedruje do maksymalnego wychylenia. W takiej pozycji bez trudu ja wykręcisz.
Największą trudność w całej operacji sprawiło mi wymanewrowanie juz wykręconym altkiem z komory silnika i wstawienie nowego. Przysiegam że nie ma recepty trza kombinować. To chyba na tyle, jak byś miał jakieś pytania to wal śmiało, mogłem też coś przoczyć w opisie, jutro zajrze pod maskę i sprawdze czy napisałem o wszystkim. I jak to w moich opisach bywa, po robocie jak nie musisz nigdzie jechac dobre piwko nie jest złe. Pozdrawiam