View Single Post
Stary 07-04-2011, 17:39   #40
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Zaciski hamulcowe i ich różnice między liftami

no więc żeby odpowietrzyć układ sprzęgła należy wymontować akumulator i osłonę pod nim wtedy mamy dostęp do części wysprzęglika, która wychodzi poza obudowę skrzyni. na tym elemencie jest odpowietrznik taki jak przy hamulcach. będzie potrzebna strzykawka 100 ml i kawałek przewodu (ok 20 cm) takiego jak miękkie przewody hamulcowe przy zaciskach o średnicy wewnętrznej 4-5 mm (tak żeby ciasno wszedł na odpowietrznik i strzykawkę)
całą operację można przeprowadzić samemu choć pomoc zawsze mile widziana ale ponieważ jest mało miejsca to może być trudno we dwóch/dwoje.

1. wciskamy przewód/wężyk na strzykawkę i nabieramy płynu hamulcowego do pełna (jeśli ktoś ma małe cybanty to można ich użyć do zaciśnięcia przewodu na strzykawce i odpowietrzniku)
2. nakładamy drugi koniec przewodu/wężyka na odpowietrznik i podnosimy strzykawkę do góry żeby ewentualne powietrze znajdujące się w przewodzie zostało wyparte przez płyn
3. do tej pory było łatwo ale teraz najtrudniejsze bo należy na raz cały płyn wstrzyknąć do układu wysprzęglika. ja robiłem to tak, że po założeniu przewodu na odpowietrznik najpierw odkręciłem odpowietrznik a potem jedną ręką trzymałem przewód żeby nie spadł z odpowietrznika pod wpływem ciśnienia ze strzykawki (dlatego przydają się cybanty do zaciśnięcia przewodu) a drugą ręką naciskałem strzykawkę.
4. po wstrzyknięciu całości płynu należy przytrzymać strzykawkę pod lekkim naciskiem a drugą ręka dokręcić odpowietrznik. koniec

oczywiście prędkość wstrzykiwania płynu zależy od tego w jakim stopniu odkręci się odpowietrznik. za mało to będzie bardzo wolno (ręka boli bo cały czas ściskamy strzykawkę) a za dużo to płyn popłynie trochę bokiem
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem