Odp: Wrażenia z jazdy Focusem MkIII, 1.6 EcoBoost 150KM ASS
_holek, skoro odsyłasz mnie tak chętnie na stronę Forda, to rzuć okiem na dział Mondeo. Ostatnio przeszło lifting, więc ilością bajerów zrównało się z Focusem.
LKA i asystent parkowania są na korzyść Focusa. Mondeo ma zamiast tego airbag kolanowy kierowcy (nie umiem się go doszukać w katalogu Foki), o wiele więcej systemów multimedialnych, więcej pakietów stylizacyjnych wnętrza i karoserii. Więc Focus nie oferuję o wiele więcej, zależy, czego oczekuje klient. Nie jestem natomiast jakoś wybitnie sfrustrowany... ani nie mam powodu, ani nie jeżdżę flagową wersją Mondeo na ultra-wypasie. A realną różnicą cen moglibyście się czuć zaskoczeni. Po okresie wprowadzania Focusa na rynek przyjdzie okres niechęci do rabatów większych niż 10%, być może nawet większych niż 5-7%
Nie będę się spierał dalej, na razie Koledzy jesteście tak zafascynowani nowym zakupem, że ciężko będzie Wam dostrzec coś poza nim. Nie wątpię, że Focus jest dobrym samochodem, ale raczej nie było założeniem Forda stworzenie go lepszym niż wyższe modele...