Temat: [Mondeo 2007-2014] Lista ewentualnych usterek
View Single Post
Stary 10-04-2011, 22:52   #2146
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Nowe Mondeo - lista ewentualnych usterek

co do wersji softu posiadającego autodopalanie/regenerację DPF'a to nie pomogę bo kręcę na tyle dużo km, że nie mam problemu. Z tego co piszesz nie jeździsz zbyt dużo -> 15kkm/rok. Pytanie, czy auto Ci dymi? Jeżeli tak, ale to musi być wyraźne dymienie, to może już być zapchany i najlepiej pojechać do ASO na regenerację. Jeżeli nie, to przedmuchaj go na trasie i będzie ok.
Koledzy, którzy mają nowszy soft pisali, że auto pracuje na wyższych obrotach i tak jakby "ciężej" niż wynikałoby to z warunków, prędkości itp.
Generalnie wypalanie polega na tym, że wtryski podają więcej paliwa, które nie spalone trafia do filtra, gdzie (jeżeli dpf jest dostatecznie gorący) następuje jego spalenie i oczyszczenie dzięki temu filtra z sadzy w nim zgromadzonej. Dlatego, standardowa procedura wymaga obciążenia silnika (nie robi się tego na postoju) i wyższych obrotów. Tak więc najlepsza rada...co jakiś czas przejedź się za miasto i porządnie go przedmuchaj ;-)
Z tego co kojarzę wersja 130KM była tylko z automatem więc dziwi mnie że masz manuala ale z tego co wiem, to te same silniki co w wersji 140KM.