Temat: [Mondeo 2007-2014] Usterka silnika
View Single Post
Stary 12-04-2011, 21:29   #18
majkel82
ford::beginner

Model: Mondeo mk4 Kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Usterka silnika

Witajcie,
żeby nie zostać posądzonym o duble tematów, spróbuję tutaj, jako że sprawa dotyczy DPFa...:/
BŁAGAM pomóżcie bo już wyłożyłem kupe kasy na ASO i nieASO i dalej słabo.
historia wybrana:
po tygodniu od zakupu (45kkm) kontrolka silnika (zółty piękny silniczek - jak czytam inne posty to wnioskuję że są bardziej zaawansowane metody powiadomień, ja mam po prostu kontrolke). Jakieś 500km przejechane - ASO kilka godzin i diagnoza, że DPF, ale nie wiadomo co, więc do obserwacji.
2. Na trasie (po jeździe tym legendarnym 80km/h na najniższym biegu blabla), zgasiłem samochod na stacji, po odpaleniu znowu kontrolka żółta śliczna - ASO - niewydolny DPF -wymuszone wypalanie.
3. Od razu w trasę i 200km po trasie normalną jazdą bez oszczędności, wyłączenie silnika w przerwie na papierosa - zozruch i znowu kontrolka.
4. wg. komunikatów tym razem zbyt mała różnica ciśnień a wejściu i wyjściu z DPFa, ale nie wiadomo dlaczego - bład skasowany
5. 500km trasa/miasto i nic. po ok.600 w trasie, znowu po zgaszeniu i zapaleniu silnika - kontrolka sie objawiła. jako że byłem w drodze na narty olałem - przejechałem 2500km i wrocilem - zadnych trybow awaryjnych , jedyny objaw to zwiekszone spalanie o ok.1-1,5l (+ raz po zapaleniu zapalila sie kontrolka ladowania akumulatora ale zgasla po 10sek - tez nie wiem dlaczego).
stawiane diagnozy:
1. czujnik podciśnienia (ASO twierdzi że jest taki, inny pan magik z renomownej instytucji ze nie ma takiego)
2. przewiercony chamsko DPF (to tez podobno jakas metoda na szybka sprzedaz:/ - trzeba by sciagnac i zobaczyc)

Bede super ekstra wdzieczny za hinty o co chodzi??

pzdr,
m.
majkel82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem