Temat: [Mondeo 2000-2007] automatyczna skrzynia biegów tip tronic
View Single Post
Stary 12-04-2011, 21:36   #67
McSimus
ford::amateur

Model: Mondeo Mk.3 Kombi
Silnik: 2.0 TDCi / 130 KM Automat
Rocznik: 09/2005
Domyślnie Odp: mkIII automatyczna skrzynia biegów tip tronic

Cytat:
Napisał TomaszZ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ok. To w takim razie pytanie do użytkowników ASB z silnikiem 2.0tdci, którzy podróżują głównie w trasie. Jak Wychodzi Mondek tak przy w miarę spokojnej jeździe głównie autostradami, czy drogami ekspresowymi? "Normalne" (nie szaleństwo do 5.5tysiąca, ale też nie "styl emeryta") rozpędzanie i jazda 120-140km/h?? Bo zastanawiam się nad sensem automatu... Z jednej strony nie chcę już manuala, a z drugiem przydałby się 6-ty bieg.

Chodzi mi głównie o spalanie, ponieważ robię długie trasy (Niemcy, Belgia, Holandia) i w ciągu roku różnica przykładowo jednego litra na sto kilometrów robi dużą różnicę finansową. Wiem, że ktoś napisze, że o spalaniu jest mnóstwo wątków, jednak ja proszę o konkretną odpowiedź do konkretnej sytuacji, a nie chcę zakładać nowego wątku.

Podpowiedzcie zdezorientowanemu przyszłemu posiadaczowi Mondeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiem tak. Mondziakiem jeżdżę od ponad roku (luty 2010). Minimalne spalanie 5,68, maksymalne 9,89, średnia z całego roku wychodzi 7,68, średnia z trasy jakieś 7-7,3. Mierzę po tankowaniu do pełna. Przejechałem przez rok jakieś 10-11 kkm
McSimus jest offline   Odpowiedź z Cytatem