Dziś wymieniałem u siebie filterek, może komuś się przyda
1. Zdejmujemy pokrywę silnika
2. Potrzebny będzie nowy filtr z nową uszczelką pod pokrywę filtra, 1l ON, +opcjonalnie duża strzykawka z wężykiem jeśli nie będziemy chcieli wyciągać obudowy filtra
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uploaded with
ImageShack.us
3. Zdejmujemy metalową pokrywę filtra, trzyma się na dwóch śrubach ze łbem 8
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uploaded with
ImageShack.us
4. Odpinamy przewód masowy akumulatora, ja mam alarm LOGIC, odezwał się
Uploaded with
ImageShack.us
5. Odpinamy wtyk elektryczny podgrzewacza paliwa od filtra
Uploaded with
ImageShack.us
6. Odłączamy przewód, którym paliwko dopływa do filtra
Uploaded with
ImageShack.us
7. Odłączamy przewód, którym paliwko wypływa z filtra do pompy
Uploaded with
ImageShack.us
8. Wysuwamy obudowę filtra do góry i oto mamy go na stole
Uploaded with
ImageShack.us
9. Odkręcamy nakrętkę łączącą obudowę filtra z pokrywą, wyjmujemy stary wkład filtra, wypłukujemy syfy ze środka.
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
10. Zalewamy obudowę czystym ON prawie do pełna
Uploaded with
ImageShack.us
11. Powoli zanurzamy nowy wkład, zakładamy nową uszczelke pod pokrywę i skręcamy zwracając uwagę by strzałki na obudowie i pokrywie były zwrócone ku sobie.
12. Podłączamy wszystko w odwrotnej kolejności
13. Uruchamiamy silnik i dajemy mu popracować na wolnych obrotach przez kilka minut, w międzyczasie wpisujemy kod do radia, licznik dzienny kilometrów mi się nie skasował, tylko radio...
Ogólnie przyjemna robota bez większych trodności, zwracamy uwagę na czystość pracy, silnik uruchomił się bez najmniejszego problemu, dałem mu trochę popracować i pojechałem go przegonić.
PS. Producent zaleca wymianę co 60000km lub 3 lata
Miłej zabawy!
edit: sorki za przyduże zdjęcia