Temat: [Focus 2008-2011] Usterka wyglądająca na koło dwumasowe
View Single Post
Stary 15-04-2011, 23:44   #12
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Usterka wyglądająca na koło dwumasowe

TO powiem tak: 1.8 tdci w FF II to wydaje mi się niezła konstrukcja. Układ wtryskowy jest w miarę trwały, właściwie nie słyszałem jeszcze żeby ktoś to naprawiał. Skoro masz przebiegu 40 kkm to NA PEWNO przez dłuuuuuuuuugi czas jeżeli będziesz lał paliwo na sprawdzonych stacjach(nie koniecznie verva ultimate itp po prostu oby nie stacja krzak) nie padną ci żadne wtryski, pompy itp. 1.8 tdci były awaryjne w FF I- tam był układ Delphi - PORAŻKA. Mechanik może być trochę niedoinformowany bo naprawdę nie wiem czemu się czepia do tdci w FF II... Poza tym to stary silnik , na rynku już X lat, olej lejesz fordowski tani jak barszcz, turbina żywotna i sobie śmigasz.

Co do odpalania - jak ja miałem padnięty dwumas to miałem łomot przy odpalaniu tylko na ciepłym silniku. Skoro u ciebie to nie zależy od temperatury silnika i raz jest a raz nie ma to chyba bym odrzucił możliwość padniętego dwumasu...
Pytania dodatkowe: czy jak wciśniesz trochę pedał sprzęgła to ci tak lekko odbija jakby pulsuje? Biegi ładnie wchodzą? Sprzęgło łapie zawsze tak samo?