Odp: Pilot w kluczyku nie zawsze działa.
Dzisiaj zaparłem się i postanowiłem coś zrobić z moim zamkiem (kasetą), jakiś czas temu przestał mi działać pilot w kluczyku, kompletnie zwariował. Poczytałem troszke po forach i tam wiele się dowiedziałem, postanowiłem z tego skorzystać. Rozebrałem dzisiaj boczek drzwi (naprawdę bardzo łatwe), dobrałem się do zamka (kasety), gdzieś wyczytałem że można go rozebraćna części pierwsze , wyczczyścić wszystkie styki złożyć spowrotem i powinien zadziałać, ewentualnie doraźnie "napsikać" do niego WD40. Niestety zbrakło mi czasu (zmierzch) musiałem więc ratować się tym prostrzym sposobem (psikanie WD40). Po złożeniu boczku zdziwienie moje było ogromne gdy pilot zadziałał jak najbardziej prawidłowo, mało tego to zadziałało otwieranie klapy bagażnika (kombi) od wewnątrz samochodu, które nie działało mi od "nowości", czyli dnia zakupu samochodu. Dodatkowo zaczęło działać mi podwójne ryglowanie prawych tylnych drzwi, które też było "popsute od nowości". Podejrzewam że na jakiś czas to wystarczy, ale chyba trzeba bedzie kiedyś jednak porządnie rozebrać zamek i wyczyścić go, napewno będzie to tańsze niż kupowanie choćby używanego zamka w dobrej cenie na aukcjach.
|