View Single Post
Stary 18-04-2011, 01:43   #173
wesoły
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: TDCi Koło dwumasowe - a może jednak nie ??

Witam po raz pierwszy.

W moim Mk3 2.0tddi z 2001r. od lipca 2010 do dziś mam problem z odpaleniem gdy ciepły. W Pol-motorsie we Wrocławiu zasugerowali, że do wymiany rozrząd, a w szczególe hydrauliczny napinacz łańcucha. Na szczęście nie posłuchałem i od tamtego czasu przejechałem około 50 tysięcy km.
Objawia się to tym że gdy silnik się rozgrzeje i go wyłączę, to przy powtórnym odpaleniu po 5-10 minutach silnik telepie jakby brakowało paliwa lub zostało podane za wcześnie lub za późno do cylindra. Gdy odpalę zaraz po zgaszeniu (do 5 minut) silnik odpala gładko. Gdy postoi dłużej (pow. 30 min) też odpala gładko. Jak było poniżej zera stygł szybciej i już po 15-20 min można było go odpalić bez problemu. W największe mrozy tej zimy (poniżej -25oC) palił od kopa. Jeździ OK, przyspiesza OK. Ostatnio na ok 1 km stracił moc (jak bez turbo), zgasiłem odpaliłem i wrócił do normy.
Po skonfrontowaniu moich doświadczeń z waszymi jestem już prawie pewien, że to na pewno nie rozrząd a bardziej dwumasa, zwłaszcza że ostatnio ją coraz bardziej słychać. Prawdopodobnie czujnik położenia wału przez to fiksuje i pompa w złym momencie podaje paliwo na rozruchu. Tylko dlaczego nie dzieje się tak gdy jest zimny?
wesoły jest offline   Odpowiedź z Cytatem