Odp: Ecoboost 2.0 203KM - falujace obroty
U mnie też czasem coś podobnego w wolnossącym 2.0 się dzieje, ale bardzo rzadko i nieregularnie (nie ważne, czy silnik nagrzany, czy zimny). Czy u Ciebie przechodzi to falami? Tzn. tak jakby się dławi, zawibruje, podskakują obroty i po kilku sekundach znowu? Czy po przegazowaniu na luzie przechodzi?
Możliwe opcje:
a) sonda lambda (z tym, że była już u mnie wymieniana, bo czujnik padł)
b) pompa paliwa (?) - propozycja kumpla, który raz to ze mną obserwował
c) przepływomierz
d) katalizator (coś się przytkało, zmuliło)
e) oprogramowanie
Najlepsze jest to, że już raz to zgłaszałem, wgrali nowy soft (podobno nie byłem jedynym użytkownikiem z tym problemem) i było dobrze przez ponad pół roku. Zauważyłem, że samochód po odpaleniu trzyma wyższe obroty niż na starym oprogramowaniu, być może zwiększyli dawkę paliwa (na luzie chwilowe spalanie poszło do góry o jakieś 0,1l/h ). Przez chwilę myślałem (i w sumie dalej trochę podejrzewam), że samochód jeżdżąc b. dużo po mieście, niezbyt szybko, jest zmulony. Po parokrotnym przegonieniu na wysokich obrotach nie powtórzyło mi się to już od miesiąca.
Na początek naciskałbym na sprawdzenie sondy lambda i wgranie najnowszego oprogramowania. To tylko moje domysły: silnik ciągnie bardzo dużo paliwa stojąc "na luzie", więc producent dąży do zmniejszenia dawki wtryskiwanego paliwa do minimum, ale przesada w zmniejszaniu może powodować problemy ze stabilnością pracy motoru.
Ostatnio edytowane przez Pastoo ; 18-04-2011 o 13:00
|