Temat: [Mondeo 2007-2014] Usterka silnika
View Single Post
Stary 19-04-2011, 09:44   #24
majkel82
ford::beginner

Model: Mondeo mk4 Kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Usterka silnika

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ad.1) Nie czujnik podciśnienia lecz ciśnienia... a dokładnie różnicy ciśnień między wejściem a wyjściem DPFa. Od DPFa odchodzą dwie rurki/wężyki, które doprowadzone są do tego właśnie czujnika, zlokalizowanego AFAIR w prawym nadkolu. Nie przypominam sobie żeby ktoś na forum go wymieniał ale... jak każde inne ustrojstwo pewnie może paść.
mam nadzieję, że to ten czujnik właśnie - choć przyznam że mam wyjątkowego pecha w takim razie. gdyby tylko tyle, to koszt ok.500PLN więc dramatu nie ma.
zastanawiam się jednak na ile mogę jeździć - umówiłem się do speca ale muszę podjechać dopiero jak znowu zapali się kontrolka. Tyle że objaw zwiększonego spalania jest ciągły - nawet jak kontrolka się nie pali (swoją drogą to chyba normalne, bo skasowanie błędu nie powoduje naprawy problemuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Niemniej wygląda na to, że cały czas dawkuje większą ilość paliwa, tak jakby cały czas chciał wypalać dpfa - mam nadzieję, że nie powoduje to jakiś efektów ubocznych (np. podnoszenie się stanu oleju czy innych...jak tam gdzieś wyczytałem)

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ad.2) Wydaje mi się to możliwe, pytanie tylko po co byłby rozwiercany? Na forum są już autka z przebiegiem ~200kkm i przypuszczam, że nadal śmigają na oryginalnych DPFach.
rozwiercany mógł być po to, żeby się szanowny nabywca nie zorientował że jest popsute na ten przykład. choć z drugiej strony, czy prawdą jest że da się wyłączyć to ustrojstwo? jedni znowu mówią, że tak oczywiście bez szkody dla żywotności silnika można się tego pozbyć, drudzy, że absolutnie i tylko wymiana...ech.

Cytat:
Powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie-dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
majkel82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem