Temat: [Focus 2004-2008] Obsługa serwisowa klimatyzacji
View Single Post
Stary 22-04-2011, 08:39   #16
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Obsługa serwisowa klimatyzacji

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze jedno. Piszesz, że klima to obiekt zamknięty nie wymagający serwisu przez 5-10 lat... Taki obieg zamknięty to masz, ale w szklanej kuli. Niestety, ale układ klimatyzacji to nie jest jeden element. Masz tam masę złączek, uszczelnień itd - itp. Choćby nie wiem jak się starać, to zawsze będą ubytki w czasie i nic tego nie zmieni.
Po 8 latach bylem fokusem na przegladzie klimy i okazalo sie ze gaz jest.
Hmmm ..samochod od nowowsci z salonu, nie serwisowany, wszystko robilem sam w domu..oleje fltry, pompe palia itp. itp.

Chcesz mnie przekonac ze ktos mi dobil czynnika w klimatyzacji po 8 latach bo nic nie brakowalo? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To dlaczego po 8 latach okazalo sie ze jest tyle czynnika co ma być jak wszyscy wiedzą że z czasem ubywa czynnika?

Jesli uklad jest sprawny i szczelny i wykonany z dobrej jakosci przewodów i złączek to klimatyzacja długo wytrzyma. Jak myslisz dlaczego lodowka moze chodzic przez 20 lat i byc nie dobijana?

Ale poniewarz nie wierzycie mi to sprawdzcie sami...podałem linka:
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=22391

przeczytaj sobie ile miał mjopek=834g po kilku latach w focusie ktory mial od nowosci
28-03-09, 13:24 mjopek
oraz co mu napisał
22-05-09, 18:18 huascar
Z tego wynika że producent się pomylił i dobił mu około 900g czynnika podczas pierwszego nabicia..bo nie wierze że nic nie ubyło bo każdy materiał ma swoją strukturę i ma tzw-pory.

Jesli nie chcecie wierzyc mi to nie wierzcie..ale moze zdjacie sie na zdanie kogos kto sie tym profesjonalnie zajmuje. Ja jestem tylko konstruktorem..ale liczyć umię. Ten gość który to pisał pisał ze zajmuje się projektowaniem stacji diagnostycznych do klimatyzacji.

To nic wielkiego bo takie stacjie to żadna skąplikowana sprawa..ale gość musi dokładnie znać zasadę działania klimatyzacji.

Tak samo jak gdzieś jeszcze napisali że taki sam fabryczny samochód może porzebować różnych ilości czynnika..wg testów które przeprowadzali. To też można znaleźć w google jeśli mi nie wierzycie.

Napisałem po swoim doświadczeniu... że 740g czynnika to sporo za mało- bo dobijałem u siebie około 150g wiecej drugi raz..i też sie z gościami w serwisie musiałem kłócić.
Tylko że po drugim dobiciu sprężarka przestała chodzić jak głupia bo nie brakowało jej już czynnika-chodzi teraz tak jak była z salonu wyprowadzona.

Nie musicie mi wierzyć ..poczytajcie sobie wypowiedzi innych i to co podaje producent-cykle sprężarki- i sprawdzcie sami u siebie bo założe sie że wasze sprężarki w temp. 20stc sie rozłączają na wolnych obrotach a nie powinny...powinny chodzić przez miniumum 30 sek.

Wpisz w google
Ford AC system charts and information.pdf
lub
Normal Cycling, Refrigerant System Center Register Temperature Range
To jest test dla sprezarek forda. Robi sie go z predkoscia 1500rpm.
zobacz na ostatniej stronie...podaje sie cisnienia jakie powinny być w układzie a nie ilość czynnika!!!!

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 22-04-2011 o 08:45
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem