Temat: [Focus 2004-2008] Obsługa serwisowa klimatyzacji
View Single Post
Stary 22-04-2011, 10:11   #18
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Obsługa serwisowa klimatyzacji

Cytat:
Napisał Adam11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mjprzem
Napisz konkretnie: ile razy dobijałes po 900g, czy kiedykolwiek dobijałeś 740g i czy zauważyłeś różnice między 900g a 740g.
Po 10 latach samochód bezwypadkowy -1wlasciciel. 1 raz serwisowana klimatyzacja.
,kilka dni temu kłociłem się o to w serwisie..za pierwszym razem nabili mi 740..i myslalem ze bedzie wszysstko ok. Jednak po dokladnym przeanalizowaniu tematu a wiedziałem ze sprezarka jest w bardzo dobrym stanie pojechałem za kilka dni drugi raz do dobicia. Efekt jest naprawdę widoczy..widać to po temperaturze i po cyklach załączeń sprężarki.

Porównania robiłem skrupulatnie w tych samych temperaturach. w temp. 23'C bo tak akurat bylo.

Jeszcze jedno :
Panowie..jeszcze jedna rzecz wchodzi w grę która decyduje o ilości czynnika-to jest ilość oleju w ukłądzie. Olej i czynnik razem się uzupełniają!!!
Warto na to zwrócić także uwagę bo nie sposób sprawdzić ile oleju mamy w klimatyzacji.
A tutaj link do moich rozważań:
Tytuł:
Klima - Wiatraki chodzą prąd na sprężarkę idzie ale nie odpala sprzęgło
Link:
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=48721
Post nr #15

Tylko ze w moim wypadku nie mogło ubyć zbyt wiele oleju bo zawsze było wszystko ok. a sprezarka idealnie czysciutka.
Ale niem co wiecej dobijac jak 850-900g-jesli nadal brakuje cisnienia to w takim razie musi brakowac oleju!!! Wówczas nalezy uzupełnić olejem ale nie wiecej jak 150ml. Jesli nadal bedzie brakowac cisnienia to mozna dobic jeszcze czynnika.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 22-04-2011 o 10:22
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem