View Single Post
Stary 25-04-2011, 13:44   #5
Guliwer01
ford::beginner

Imię: Damian
Model: Focus C-max
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: konwerter cb mw czy ktos ma doswiadczenie?

Też byłem ciekawy jak to urządzenie działa, więc nabyłem coś takiego.
Wynalazek ten zamontowałem w samochodzie którego antena ma powyżej 1 m długości a radio to Pioneer KEH-M8500RDS.
Wnioski i doświadczenia z użytkowania:
1. Urządzenie ma negatywny wpływ na jakość odbieranego sygnału radiowego oraz czułość radia. Przed montażem odbiór był doskonały tak samo czułość radia. Po montażu jakość dźwięku z radia uległa pogorszeniu, to samo z wyszukiwaniem stacji. Szczególnie jest to odczuwalne przy włączonym konwerterze (niższa jakość dźwięku + pogorszenie stereo-coś w rodzaju zmniejszenia separacji kanałów).
2. Urządzenie nie posiada żadnego ekranu ani innego zabezpieczenia przed zakłóceniami, ten dodatkowy przełącznik, który ma zmniejszać czułość w praktyce delikatnie wycisza dźwięk (równie dobrze można przyciszyć radio).
3. Jest to doskonały sposób na łapanie wszystkich zakłóceń z okolicy. Co prawda silnik samochodu w którym jest zamontowane urządzenie nie powoduje znacznych zakłóceń pomimo, że to benzyniak ale już włączony wentylator czy wycieraczki lub też przejazd przez niektóre skrzyżowania ze światłami potrafi doprowadzić do napadu szału. Dzięki temu wynalazkowi poznałem strefy największego smogu radiowego w moim mieście.
4. Zakresy częstotliwości pracy urządzenia nie pokrywają się z zakresami w radiu (można sobie sprawdzić w internecie standardy jakie obowiązują na starym kontynencie i porównać je ze specyfikacją konwertera). W skutek powyższego oraz ze względu na brak info o odbieranych kanałach z CB w radiu, nie można praktycznie wykorzystać wszystkich konwertowanych częstotliwości.
Ja używam czasem tylko 19-stki.
5. Do używania urządzenia nie ma co startować z anteną poniżej 1m długości.
Odbiór z anteną, która posiadam (~1,20m, teleskop), to jakieś ~2 km max w terenie słabo zabudowanym. Po złożeniu anteny do ~50cm, robi się cicho, słyszę co najwyżej samochody będące w zasięgu wzroku (z niewielką przesadą).
6. Jeżeli antena jest wysunięta na maksa i CB do tych ~2km, to dźwięk potrafi być dobry ale jak już pisałem zakłócenia też.

Ostatecznie nie polecam. Nie mam zamiaru montować tego do mojego C-maxa.
Brat nie chcąc niszczyć za bardzo swojego samochodu zamontował radio w gruszce i antenę, trzy w jednym. Może to nie jest najlepsze rozwiązanie dla maniaków CB ale zdawało egzamin i było bardzo praktyczne.
Guliwer01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem