......sygnalizacja przepalonych żarówek........
......
to dla tych co nie mają instalacji "trzyżyłowej" od czujników otwarcia drzwi i fabrycznej wtyczki C226 do wskaźników.....
..... zastosowałem "przeszczep" ze Scorupki ..... moduł od kontrolek przepalonych żarówek 87BG 10C909AA (fotka 1) ... identyczny moduł jest montowany w Sierrach i Mondeo (bodaj do 1995 roku) .....
..... we wszystkich tych modulach wtyczka jest identyczna - jej rozpiska jest na fotce 2.... moduł "TEST DIÓD" - timer 3 sek masa na podłaczonym przewodzie..... zapalają się wszystkie diody we wskaźnikach - diody sygnalizujace przepalenia w tylnych lampach pozostają zapalone do momentu naciśnięcia hamulca - jak żarówki STOP są OK to gasną.....
..... mając komplet czyli wtyczkę i moduł przedłużyłem wszystkie przewody o około 70cm(razem okolo 1mb) ..... żółte przewodem 2,5mm2 ..... na pozostałe użyłem przewodów 1mm2 ...... niebieskie (do diód LED) przedłużyłem tylko 30cm - moduł umieścilem na module sterowania silnikiem - za wskaźnikami ....
...to było łatwe ... teraz zaczynają się schody .... przewody do żarówek puściłem za CJB czyli za skrzynką z bezpiecznikami, którą i tak trzeba wyjąć z uchwytów .....
...wtyczki C100 i C101, których schematy połączeń są na fotkach 3 i 4, znalazlem z tyłu CJB - UWAGA!! aby wyciągnąć wtyczki należy przesunąć blokadę..... szczegóły na fotce 5 ......
...wtyczkę C111, której schemat jest na fotce 6 - darowałem sobie - połaczyłem przewody sygnalizacyjne w progu - światła PARKING prawe są podłączone przewodem szarym z czerwonym paskiem, światła PARKING lewe są podłączone przewodem szarym z czarnym paskiem .... szczegóły na fotce 7......
.... i najtrudniejsze ..... światła STOP ...... u mnie zasilane są jednym przewodem (czarny z czerwonym paskiem) rozdzielającym się dopiero przy tylnym lewym słupku... szczegóły na fotce 8 .... odciąłem przewód zasilajacy prawy STOP i przedłużyłem go o 3mb , u mnie czarny kabel 1mm2, który doprowadziłem do progu kierowcy i podłączyłem ...szczegóły na fotce 7 ......
....... teraz pozostało mi tylko poskręcać lewą stronę auta ..... nagrzewnicę z tyłu, jej osłonę ... progi lewy tył i przód ..... skrzynkę z bezpiecznikami i osłony .......tylko
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .......